Allmänning

Var kommer fettisdagen ifran?

Var kommer fettisdagen ifrån?

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen.

Vem hittade på semlan?

Intressant fakta och historik om semlor. Semlan kom till Sverige utan koppling kristendomen och från början var semlan bara en slät okryddad vetebulle utan mandelmassa eller grädde. Den första gången semlan nämns i kristet sammanhang är i Gustav Vasas bibel år 1541.

När slutar semlor säljas?

Fortfarande är det den stora semledagen men nu finns semlor från jul till påsk. Svenskarna äter runt 40 miljoner semlor under perioden. Den 12 februari 1771, just på fettisdagen, dog den svenske kungen Adolf Fredrik, far till kung Gustav III, efter att ha ätit en stor måltid som slutade med hetvägg.

När börjar man med semla?

Den tydliga trenden är att det alltsedan åtminstone 1950-talet har klagats på att försäljningen av semlor ”tjuvstartar”. Sedan på 1970- och 1980-talet är det ett väl etablerat faktum att semlor börjar säljas i början av januari.

Vad är skillnaden mellan vanliga och pannkakor?

En skillnad från vanliga pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än vanliga pannkakor, endast ca 12 centimeter i diameter. I USA serveras ibland små korvar eller ägg och bacon till pannkakorna.

Vad kan man göra till pannkakor och plättar?

Vanlig pannkakssmet till tunna pannkakor och plättar. 1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Rör ner vetemjöl, salt socker och smält smör. Vispa allt till en lös smet. 2. Smält smör i en stekpanna och ha ner 1-2 dl pannkakssmet. Stek pannkakorna gyllene på båda sidor.

Hur gör man pannkakor i stekpanna?

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna. Servera med sylt, bär eller frukt.

Share this post