Ny

Kan urinprov visa Om du har tagit droger?

Kan urinprov visa Om du har tagit droger?

Urinprov kan ge besked om olika sjukdomar och besvär, till exempel urinvägsinfektion eller diabetes. Urinprov kan också visa om du är gravid. Ibland används urinprov för att visa om du har tagit droger. Du kan behöva förbereda dig på olika sätt beroende på vad det är som ska undersökas.

Vad är blod- och urinprov?

Både blod- och urinprov används för att kontrollera vilken drog provlämnaren har intagit. Med ett blodprov kan man dessutom med hjälp av den uppmätta mängden av drogen, styrka hur påverkad provlämnaren var vid provtillfället. Även tullen och kustbevakningen har möjlighet att ta urin- eller blodprover i samband med brott.

Hur mycket narkotika måste vara i urinen för att resultatet ska bli positivt?

Gränsvärdet bestämmer hur mycket narkotika det minst måste vara i urinen för att provet ska visa ett positivt resultat. Om man tar ett cannabistest (THC) med ett gränsvärde på t.ex. 200 ng/ml eller mer betyder det att koncentrationen av cannabis i urinen ska vara över 200 ng/ml för att resultatet av screeningen ska bli positivt.

Kan du få urinprov som del av en hälsokontroll?

Du kan få lämna urinprov som del av en undersökning eller en hälsokontroll. Ofta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Det tas till exempel för att kontrollera att det inte finns någon skada eller sjukdom i urinvägarna. Provet kan ibland visa om det finns tecken till diabetes.

Hur kan man ta ett urinprov?

Provet kan tas enbart för att påvisa en urinvägsinfektion, men ofta vill man ta den tillsammans med andra undersökningar (till exempel blodprov och avföringsprov) som led i en utredningsprocess. På det sättet är ett urinprov en billig, enkel och skonsam undersökning som kan ge viktig information.

Har du misstanke om urinvägsinfektion?

Vid misstanke om urinvägsinfektion är ett urinprov en metod för att bekräfta denna. Urinprov tas också ofta vid vanliga hälsoundersökningar även om det inte finns någon misstanke om sjukdom. Provet visar om det finns blod, protein eller socker i urinen, eftersom det kan vara tecken på sjukdom som inte ger andra symtom.

Share this post