Blogga

Vad ar opiatberoende?

Vad är opiatberoende?

Opiatberoende är ett allvarligt sjukdomstillstånd med hög överdödlighet och lidande samt kraftig funktionsnedsättning. Psykosociala behandlingsmetoder fungerar inte tillfredsställande vid opiatberoende, och ca 75 procent av patienterna återfaller i opiatmissbruk inom 1 år [1-3].

Vad gör Subutex?

Subutex används för behandling av vuxna och ungdomar över 15 år som även mottar medicinskt, socialt och psykologiskt stöd för sin behandling. Det aktiva innehållsämnet i Subutex binder till opiatreceptorer i hjärnan och minskar avvänjningssymptom för en opioidberoende patient.

Vad är läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende?

Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende är en behandling som består av två delar, dels behandling med läkemedel som utgör narkotika och som godkänts för behandling av opioidberoende och dels psykologisk el- ler psykosocial behandling eller sociala stödinsatser2 relaterat till denna typ av beroende.

Vad står Laro för?

Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO) är en behandling för personer som haft ett långvarigt och allvarligt beroende av heroin eller andra opioider. Patienten behandlas med läkemedel som metadon eller buprenorfin i kombination med psykologisk eller psykosocial behandling eller psykosocialt stöd.

Vad krävs för att få Subutex?

3.3.1 Vad krävs för att deltaga i programmet Kriterierna är som följer: 1. Patienten ska ha ett opiatberoende. Heroin eller annan opiat är huvuddrog, sidointag accepteras, ska dock upphöra.

Vem får förskriva metadon?

Förskrivningsrätten för metadon vid behandling av opioidberoende och narkotikaklassade läkemedel godkända för behandling av opioidberoende enligt förteckning II och III (godkända och tillgängliga 2013-10-21: Metadon Abcur, Metadon DnE, Metadon Nordic Drugs, Metadon Pharmadone och Methadone Martindale Pharma) är …

Hur kommer man in på Laro?

LARO-behandling får endast ges vid en sjukvårdsinrättning som yrkesmässigt bedriver hälso- och sjukvård och som via anmälan till Socialstyrelsen angivit att man erbjuder denna behandling. Alla ändringar i verksamheten skall fortlöpande anmälas till socialstyrelsen för att tillståndet skall kvarstå.

Hur vet man om man har andningsdepression?

SYMTOM VID SUBSTANSBRUK Sekundär andningsdepression har observerats i fall där stora doser ackumulerats. Biverkningar vid användning utan överdosering kan vara trötthet, frusenhet, stelhet, urinretention, förstoppning och klåda.

Hur mycket OxyContin motsvarar tramadol?

Tramadol: Tramadol är ingen ren opioid och är svår att översätta i en ekvipotenstabell. Effektmässigt motsvarar 50 mg tramadol ca 5-10 mg morfin. s.c./i.v. Vid byte av opioid rekommenderas en startdos som utgör cirka 2/3 (60-70%) av den ekvipotenta dosen.

Hur får man andningsdepression?

Andningsdepression kan ha många orsaker, till de vanligaste hör:

  1. Allt för stort intag av alkohol, speciellt i kombination med vissa narkotika eller narkotikaklassade läkemedel (bland annat opiater, barbiturater, bensodiazepiner)
  2. Överdosering av andra substanser som påverkar centrala nervsystemet, till exempel TCA.

Share this post