Allmänning

Vad var Opiumkrigen Och varfor var de viktiga?

Vad var Opiumkrigen Och varför var de viktiga?

Opiumkrigen (på kinesiska: 鸦片战争, pinyin: Yāpiàn zhànzhēng) var två krig i mitten av 1800-talet, genom vilka Storbritannien och Frankrike tvingade Kina att acceptera opiumhandeln och ge handelsprivilegier åt segrarna. De betraktas ofta som början till slutet av Kinas historia som kejsardöme.

Vad var bakgrunden till Opiumkrigen och vilka blev följderna?

Missbruk av opium spred sig därefter snabbt över hela Kina. Kinas kejsare försökte sätta stopp för narkotikamissbruket genom att förbjuda all handel med opium. Det blev upptakten till opiumkrigen där kejsarens trupper till slut besegrades.

Hur påverkade den amerikanska bomullsproduktionen och de brittiska tygerna Indien?

Hur påverkade den amerikanska bomullsproduktionen och de brittiska tygerna Indien? Den amerikanska bomullen utkonkurrerade Indien från den europeiska marknaden som förlorade sin försörjning. De blev också utkonkurrerade av engelska fartyg som tvingade dem att ha högre tull på utförsel än införsel av bomullstyg.

Har Kina blivit koloniserat?

I knappt tre hundra år, från det att portugiserna i mitten av 1500-talet fick rätt att bygga lagerbyggnader vid Pärlflodsdeltat – det som senare skulle bli Macao – till det första opiumkriget i mitten av 1800-talet, var den västerländska penetrationen av Kina starkt begränsad. Landet blev aldrig koloniserat.

Hur många dog i Opiumkrigen?

Första opiumkriget

Första opiumkriget
Styrka
19 000 trupper 10 000 Okänt total 1 milijon
Förluster
69 döda, 451 skadade 10 000 förluster 18 000–20 000 förluster 30 000 förluster

Denna handel var illegal, men utnyttjades av britterna för att få bättre handelsmässiga fördelar i Kina där de kunde byta opium mot te, porslin och siden. Missbruk av opium spred sig därefter snabbt över hela Kina. Vad var bakgrunden till opiumkrigen och vilka blev följderna?

Share this post