Allmänning

Vem valjer ledamoterna i Europaparlamentet?

Vem väljer ledamöterna i Europaparlamentet?

Parlamentet leds av en talman, som sedan den 18 januari 2022 är Roberta Metsola (EPP). Ledamöterna är organiserade efter politisk tillhörighet i olika politiska grupper, och inte efter nationalitet. De utses genom direkta val; det senaste ägde rum den 23–26 maj 2019 och nästa är planerat till den 6–9 juni 2024.

Vad är Europaparlamentet?

Europaparlamentet. Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna

Vilka politiska partier tillhör Europaparlamentet?

De 21 svenska ledamöterna, EU-parlamentarikerna, tillhör något av de åtta svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet 2019-2024. Partierna ingår samtidigt i någon av parlamentets politiska grupper. Olika politiska partier kan ingå i samma partigrupp i Europaparlamentet.

När lämnade brittland Europaparlamentet?

Storbritannien lämnade EU (brexit) 31 januari 2020. Då minskade antalet ledamöter i Europaparlamentet från 751 till 705. Sverige fick då 21 ledamöter, i stället för 20 som tidigare.

Hur tillsätts personerna i kommissionen EU parlamentet ministerrådet och EU domstolen?

Medborgarna i medlemsländerna röstar fram Europaparlamentets ledamöter i allmänna val. 21 av Europaparlamentets 705 ledamöter är från Sverige. Ledamöternas uppgift är att fatta beslut om nya lagar tillsammans med ministerrådet.

Vilka representerar Sverige i EU?

Sveriges ledamot i Europeiska kommissionen är Ylva Johansson, som ansvarar för inrikes frågor. Kommissionen har ett lokalkontor i varje EU-land, en så kallad representation.

Vilka partier sitter i Europaparlamentet från Sverige?

Ledamöter av Europaparlamentet från Sverige 2019–2024

Namn Svenskt parti Utskott
Charlie Weimers SD AFET
Abir Al-Sahlani C EMPL
Fredrick Federley ENVI
Emma Wiesner ENVI, PECH

Share this post