Ny

Nar far skadespelare pension?

När får skådespelare pension?

Genom Pisa-förordningen har du som skådespelare rätt att gå i pension redan från 59 års ålder. Detta gäller förutsatt att du är född 1960 eller tidigare och var anställd vid en institutionsteater både den 31 december 2014 och vid utgången av den månad du fyller 59 år.

Vem betalar ut min pension?

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen Ålderspension, Efterlevandepension. Bostadstillägg till pensionärer (personer som har sjukersättning eller aktivitetsersättning ska även i fortsättningen vända sig till Försäkringskassan).

Hur betalas pensionen ut vid dödsfall?

Pension och ersättningar från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Därefter upphör betalningen. Det som finns kvar på pensionskontot efter dödsfallet blir så kallade arvsvinster.

När pensioneras operasångare?

Hur fungerar kroppen och rösten för en operasångare som börjar komma upp i åren? – Det är väldigt individuellt. Det finns de som är ganska slut när de är 35, 40, 50 år och det finns de som är 70 år och har mycket röst kvar. – Det beror på teknik och hur man är skapt och hur man har skött sig och rösten.

Hur länge ska garantipensionen betalas ut?

Garantipensionen betalas i dag ut från det år du fyller 65 år. Från 2023 föreslås den åldern höjas till 66 år. Det innebär att om du är född 1958 och senare så omfattas du av förändringen. Övriga trygghetssystem, till exempel sjukersättning och a-kassa ska också få förändrade åldersgränser.

Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?

Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet. Dessutom är pensionssystemet utformat så att pengarna ska räcka. Förenklat kan man säga att inkomstpensionen sänks när Sveriges ekonomi går dåligt och höjs när det går bra för Sverige.

Vad är lägsta ålder för uttag av pension?

Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.

Har du en pension låg kan du få rätt till bostadstillägg?

Är din pension låg kan du få garantipension och ha rätt till bostadstillägg. En tumregel är att den allmänna pensionen och tjänstepension tillsammans blir cirka 60 procent av din lön, om du planerar att gå i pension vid 65 år och har jobbat heltid i hela ditt yrkesliv sedan 23 års ålder.

Share this post