Allmänning

Vilka politiska partier bestammer i din kommun?

Vilka politiska partier bestämmer i din kommun?

Lokala partier är med i styret i 49 kommuner. Tre partier har merparten av kommunstyrelsernas ordförandeposter. Socialdemokrater har flest ordförandeposter (43,8 procent) följt av Moderaterna (30,3 procent) och Centerpartiet (19,0 procent).

Vilka obligatoriska beståndsdelar måste en kommun består av?

Kommunernas organisation består i huvudsak av en beslutande församling, ett antal nämnder samt revisorer.

  • Kommunfullmäktige.
  • Kommunstyrelsen.
  • Övriga nämnder.
  • Byggnadsnämnden.
  • Revisorerna.

Vad kan kommunen besluta?

Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. Staten har delat in Sverige i län. Kommunerna sköter de lokala uppgifterna, bland annat skola, omsorg om barn, äldre och funktionshindrade samt vatten och avlopp.

Vad kan kommunen besluta om?

Huvudprincipen i kommunallagen är att kommunen själv får bestämma vad den ska arbeta med och hur mycket (kommunalt självstyre), men allt måste utgå från medborgaren. Det ska finnas allmänintresse i det som görs.

Vilka partier bestämmer i Stockholm?

Stockholm är en stark kommun för Moderaterna som var största parti valen 2006, 2010 och 2014 med ett betydligt högre stöd i Stockholm än i riket som helhet. Även Folkpartiet och Miljöpartiet är starka i Stockholm. Socialdemokraterna är svagare i Stockholm än i riket.

Är kommunfullmäktige en nämnd?

Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter. Varje nämnd ansvarar för ett visst område. Exempel på nämnder som finns i många kommuner är miljönämnd, socialnämnd och kulturnämnd. Eftersom kommunerna själva bestämmer vilka nämnder de vill ha ser det olika ut runt om i Sverige.

Vad beslutar en kommun om?

Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Share this post