Trendig

Kan man andra foraldrapenning i efterhand?

Kan man ändra föräldrapenning i efterhand?

Ansök gärna för en så lång period som möjligt så rullar utbetalningarna på smidigt. Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan. Om du gör din nya ansökan med ändringen senaste den 15:e i månaden får du rätt belopp vid nästa utbetalning.

Kan familjehem få föräldrapenning?

En familjehemsförälder som stannar hemma har rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn som inte fyllt 12 år men endast under förutsättning av man avstår från något annat förvärvsarbete. Familjehemsföräldrarna bör informeras om rätten till tillfällig föräldrapenning.

Vem kan ta ut tillfällig föräldrapenning?

Vem kan få tillfällig föräldrapenning? Generellt sett så kan kan alla biologiska, adoptiv- samt familjehemsföräldrar samt övriga rättsliga vårdnadshavare få tillfällig föräldrapenning för barn som inte fyllt 12 år. Reglerna för barn över 12 år är något annorlunda.

Kan man ta ut föräldrapenning retroaktivt?

Rörande föräldrapenningen är huvudregeln att man inte kan få den retroaktivt. Försäkringskassan måste dock göra en utredning i varje enskilt fall och om det finns särskilda skäl kan man få det retroaktivt. Det är inte omöjligt att er situation skulle falla under undantaget.

Kan man ta tillbaka Föräldradagar?

Du kan bara ta tillbaka dagar som den andra föräldern inte har tagit ut än. Dessa dagar kan du tidigast börja ta ut från dagen efter att blanketten kommit till Försäkringskassan. Det finns mer information om föräldrapenning på forsakringskassan.se.

Får man barnbidrag som familjehem?

Om socialnämnden har placerat ett ensamkommande barn i familjehem ska Försäkringskassan betala ut barnbidrag till familjehemsföräldern eller familjehemsföräldrarna, förutsatt att kommunen har informerat om placeringen. Barnbidraget kan betalas ut från och med månaden efter den månad som vi fick informationen.

Är familjehem pensionsgrundande?

Arvodet är lön för det uppdrag du utför. Arvodet är en skattepliktig inkomst och beskattas som inkomst av tjänst, det är sjukpennings- och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension.

När kan man ta tillfällig föräldrapenning?

Du kan få ersättning för vab. från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre eller yngre, till exempel om barnet omfattas av LSS.

Share this post