Populära

I vilken mat finns K-vitamin?

I vilken mat finns K-vitamin?

Två naturliga former av K-vitamin K1-vitamin – fyllokinon – finns i gröna växter såsom brysselkål, broccoli, spenat, sallad och kål. K2-vitamin – menakinon – bildas av bakterier i tarmen och finns i vissa livsmedel såsom njure, ägg, lever och ost.

Var bildas K-vitamin i kroppen?

K-vitamin är en samlingsbeteckning på två naturligt fettlösliga föreningar: vitamin K1 (fyllokinon) och vitamin K2 (menakinon). Vitamin K3 och K4 är syntetiska varianter av vitamin K. K-vitamin bildas vanligtvis av tarmbakterier men vi måste också tillföra vitaminen via kosten.

Varför ges Konakion?

Intravenös administrering av vitamin K1 K-hypovitaminos: Vid svår K-vitaminbrist på grund av t. ex. stasikterus injiceras Konakion Novum intravenöst 10–20 mg/dag. Behandlingen kan upprepas.

När ge Konakion?

Till patienter som har fenprokumon (Marcoumar) (licenspreparat) bör 1-2 mg Konakion ges redan vid PK-INR 5-6. Läkemedlet har 7 dygns halveringstid och dosminskning ger ej effekt förrän efter 4-6 dygn. Dosering för fortsatt behandling individualiseras med hänsyn till orsaken till förhöjt PK(INR).

Vilken bakterie bildar K-vitamin?

Vitamin K bildas i tarmen av våra tarmbakterier. Spädbarn saknar dessa bakterier, därför får de en spruta med vitamin K när de föds. Vitamin K bidrar till att blodet kan koagulera som det ska och till att bibehålla benstommen.

Vad ska man ha för PK värde?

Senare års studier visar att målvärdet bör vara PK(INR) 2,5 (± 0,5) för majoriteten av patienterna. Patienter med flera riskfaktorer som bedöms behöva intensivare behandling ges målvärde PK(INR) 3,0 (± 0,5).

Vad innebär lågt PK värde?

Lågt värde av P-PK (INR) Ett lågt värde ökar risken för att blodkärlen skall täppas igen på grund av att blodet koagulerar för lätt. Ett lågt värde innebär en högre risk att drabbas av blodpropp.

Vad är ett normalt PK värde?

Vilka livsmedel innehåller mest E vitamin?

Mat med mycket E-vitamin:

  • Frön.
  • Vegetabiliska oljor.
  • Avokado.
  • Fullkorn.
  • Margarin.
  • Vetegroddar.
  • Gröna bladväxter.
  • Ägg.

Är det bra att äta E vitamin?

Ett vitamin som inte har fått så mycket uppmärksamhet är vitamin E. Det är en antioxidant som bland annat skyddar kroppens vävnader från att brytas ner av fria radikaler, och motverkar därför kroppens åldrande. E-vitamin skyddar dessutom vissa andra näringsämnen från att oxidera.

Share this post