Frågor

Vad raknas som langdragen forlossning?

Vad räknas som långdragen förlossning?

Långdragen förlossning (definierat som aktiv förlossningstid över tolv timmar, dvs från öppningsgrad på 3-4 cm tills barnet föds) är ett stort problem inom förlossningsvården och bidrar både till en ökande andel förlossningskomplikationer (1,2) och som riskerar att påverka kvinnans förlossningsupplevelse negativt (3).

Hur lång tid tar en förlossning för en förstföderska?

En förlossning brukar ta ungefär 10 till 18 timmar, om du föder barn för första gången. Har du fött barn tidigare tar förlossningen ungefär 4 till 8 timmar. Tiden börjar räknas från att värkarna har blivit kraftiga och regelbundna.

Vad är sekundär Värksvaghet?

Sekundär värksvaghet innebär att livmodermunnen till en början öppnar sig i normal takt för att senare i förlossningens skede, vid sex till åtta centimeter avta eller avstanna helt (Nordström & Abascal, 2016).

Hur länge kan man vara öppen 4 cm?

På förlossningsavdelningen undersöker barnmorskan hur mycket livmodertappen har öppnat sig. Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter. Man kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma. Det är vanligt.

Varför vänta med att klippa navelsträngen?

Att vänta ett par minuter med att klippa navelsträngen kan förhindra järnbrist hos barn upp till sex månaders ålder. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften JAMA Pediatrics och resultaten har stor betydelse i samhällen där det är vanligt att barn har blod- och järnbrist.

Hur stort barn kejsarsnitt?

Vid tidigare skulderdystoci eller plexusskada och aktuell estimerad fostervikt > 4 kg rekommenderas kejsarsnitt. Vid misstänkt stort barn ska en förlossningsplanering göras och journalföras av specialistläkare, såväl vid beslut om induktion som när beslut vid konsultation blir att invänta spontant värkarbete.

Share this post