Blogga

Hur anvands induktion i vardagen?

Hur används induktion i vardagen?

Detta fenomen nyttjas i exempelvis, mikrofoner och i elektriska generatorer. En vanlig konstruktion av en generator är en spole som roterar i ett magnetfält. Spänningen som skapas, blir starkare om magneterna har starkare magnetfält, om spolen har fler varv eller om spolen roterar snabbare.

Vilka användningsområden har en spole?

En spole är inom elektroniken en passiv elektrisk komponent (elektrofysik) bestående av en strömförande tråd som är lindad i spiral. Den utgör en så kallad induktor som används i apparater för att filtrera eller välja ut signaler av bestämd frekvens.

Varför fungerar bara växelström i en transformator?

Eftersom det är växelström vi kör in i spolen, byter strömmen riktning hela tiden. Då gör magnetfältet samma sak. Kärnan av järn, inne i spolen gör magnetfältet ännu starkare, och den låter magnetfältet sprida sig till den andra sidan, där det också finns en spole.

Hur stor spänning induceras i ledaren?

Ena ändan av ledaren får överskott på minusladdningar medan andra ändan får överskott på plusladdningar. Det uppstår en spänning, en inducerad spänning U, mellan ledarens ändar och därmed också ett elektriskt fält E. Spänningen U = L · E där L = ledarens längd, E = elektriska fältet. där FE = Q · E = Q · U / L.

Hur har induktion påverkat samhället?

Den användes redan på 1800-talet för att kunna framställa elektrisk ström ur forsar och liknande vattendrag som sedan kunde användas till kvarnar, sågverk och industrier. Sedan hamnade generatorn även i fordon där den laddar batterier, driver lampor, elmotorer och annat i elsystemet.

Var används Man elektromagneter?

Styrkan på magneten beror på hur många varv spolen är lindad med, strömmens storlek och spolens form. Elektromagneter används bland annat i elmotorer, elektriska lås, högtalare, lyftkranar på metallskroten, MRT-undersökning på sjukhuset och tåg som drivs av magnetiska krafter, så kallade maglevtåg.

Kan man transformera likström?

Tyvärr kan du inte transformera likström. Det du får göra är att koppla in din likström i en transistor som riktar om till AC, in i trafon och sen in i en likriktarbrygga. =P.

Vilka faktorer påverkar Induktionsströmmens storlek?

Jag gjorde en labb om induktion för några veckor sen, och en följdfråga till den var: ”Vilka faktorer påverkar den inducerade spänningens storlek?”. Jag svarade följande: ”De faktorer som påverkar strömmens storlek är ledarens längd, dess hastighet och magnetfältets storlek”.

Varför uppstår induktion bara runt växelström?

Enda kriteriet för att induktion ska uppkomma är att antingen magnetfältet som påverkar ledaren/spolen ändras eller att ledarens/spolens rörelse i magnetfältet förändras. Observera att induktion enbart uppkommer under den tid då magnetfält eller rörelse förändras.

https://www.youtube.com/watch?v=JdpVlg8CJSI

Share this post