Ny

Hur upptacks njurcystor?

Hur upptäcks njurcystor?

Njurcystor upptäcks som regel av en tillfällighet och kan till exempel ses vid ultraljud eller röntgen. Så kallad datortomografi kan vara nödvändig för att utesluta cancer eller ansamling av var, om det samtidigt finns tecken på mera allvarlig sjukdom.

Vad är en njurcysta?

En njurcysta är ett vätskefyllt hålrum, en så kallad cysta, som man vanligtvis finner i de yttre delarna av njurbarken. Sådana cystor har normalt inget samband med sjukdom och är så gott som alltid godartade. De flesta njurcystor medför inga symtom, men vissa cystor kan ge episoder med smärtor i flankerna, tät vattenkastning eller blod i urinen.

Varför gör det ont i njurarna?

Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Vad är en cysta på njuren?

Så vad är en cysta på njuren? En cysta är en sluten säck fylld med luft eller vätska, normalt en vattenliknande vätska. De är som små knölar på själva njuren. Vanligtvis är de lika små som linser, men det har förekommit fall då cystor har varit lika stora som äpplen.

Vad är orsakerna till att man har blod i urinen?

De vanligaste orsakerna till att man har blod i urinen är urinvägsinfektion, njursten eller att mensblod har blandats i urinen. Andra orsaker kan vara att man har någon njursjukdom, att man behandlas med blodförtunnande läkemedel eller att man har en tumör på urinvägarna.

Share this post