Ny

Vem styr Nigeria?

Vem styr Nigeria?

Nigeria är en federal republik liknande USA. Nuvarande president är Muhammadu Buhari som efterträdde Goodluck Jonathan i maj 2015.

Hur är situationen i Nigeria?

Säkerhetssituationen i den nordöstra delen av Nigeria är mycket dålig på grund av den långvariga konflikten med Boko Haram och andra terrororganisationer. Kriminaliteten i staden är fortsatt hög, såväl vad gäller rån, bilkapningar och kidnappningar.

Är det krig i Nigeria?

Den humanitära situationen i Nigeria. Konflikten i Nigeria har rötter tillbaka till tiden när landet var en brittisk koloni, före 1960. Redan då uppstod ojämlikheter mellan nord och syd. Sedan 2019 har konflikten i nordöstra delen av landet intensifierats och tillvaron har blivit ännu svårare för befolkningen.

Nigeria är en förbundsrepublik med stark presidentmakt. Nationalförsamlingen består av två kamrar: senaten och representanthuset. Partiväsendet är svagt. Federationen består av 36 delstater samt huvudstadsområdet Abuja.

Hur många städer finns det i Nigeria?

Den federala republiken Nigeria är ett land som ligger i Västafrika. Det är det sjunde mest befolkade landet i världen med över 200 miljoner invånare. Till ytan är det världens 32:e största land med en yta på 923 768 km². Landet utgörs av 36 stater och ett federalt huvudstadsområde, där huvudstaden Abuja ingår.

Vad heter Nigerias största stad?

Lagos är Nigerias största stad, och administrativ huvudort för delstaten med samma namn. Lagos storstadsområde, Metropolitan Lagos, består av 16 lokala enheter (local government areas) med cirka 8 miljoner invånare vid den senaste folkräkningen (2006).

Hur många dog i biafrakriget?

Efter ett års krig inringades Biafra sommaren 1968, så att inga sjöeller landtransporter kunde nå enklaven. Följden blev en svältkatastrof. Ingen vet säkert hur många som dog – siffrorna varierar mellan några hundra tusen till tre miljoner, beroende på källan.

Share this post