Blogga

Vilka organsystem behover vara fullt utvecklade vid fodseln?

Vilka organsystem behöver vara fullt utvecklade vid födseln?

· Synen är redan från början utvecklad så att barnet klarar av att skilja mellan ljus och mörker. Föremål som är på ganska nära avstånd reagerar de också för. · Hörseln är helt färdigutvecklad vid födseln fast de ännu inte förstår ljudens betydelse. Hos spädbarnet är skelettet mjukt med stort inslag av brosk.

Vilket sinne utvecklas först redan i livmodern )?

Ögonen har varit slutna inne i livmodern och när barnet väl börjar använda sina ögon så ser det endast tydliga kontraster och saker som rör sig. Då barnet är nyfött ser det allt suddigt men synen utvecklas snabbt och det lär sig att fokusera och hålla ögonkontakt redan under de första månaderna.

Vad händer i hjärnan när ett litet barn stimuleras?

Under tiden som hjärnan utvecklas, formas och förändras förbindelserna mellan nervcellerna som ett svar på positiva och negativa upplevelser hos barnet. Till de positiva hör till exempel att barnet får bra näring, att barnets motorik och sinnesintryck stimuleras, och att barnet vårdas och skyddas av sin familj.

Vilka åtgärder vidtar man om inte är barnet fullt utvecklat?

Be om hjälp och ta emot stöd Det kan vara svårt med sådant som är praktiskt, exempelvis att hitta en bra balans mellan att ta hand om äldre syskon och att vara med det nyfödda barnet. Detta gäller särskilt om det nyfödda barnet måste vårdas långt hemifrån. Be om hjälp med hemmet och med syskon.

Vilket är det första sinnet som utvecklas?

Vid födseln är synen det minst utvecklade sinnet hos barnet. Ögonen har varit slutna inne i livmodern och när barnet väl börjar använda sina ögon så ser hen endast tydliga kontraster och rörelser. I början ser barn suddigt.

Varför är det viktigt att de grundläggande rörelserna automatiseras?

Barn som inte behärskar sina rörelser till fullo eller där rörelserna inte blivit automatiserade kommer att vara koncentrerade på just den pågående fysiska aktiviteten och har därmed svårigheter att lyssna och ta till sig av någonting annat under tiden.

Share this post