Rekommendationer

Vad innehaller Ryggmargsbedovning?

Vad innehåller Ryggmärgsbedövning?

I dagligt tal används ofta benämningen ”ryggmärgsbedövning”, vilken dock är oegentligt då man aldrig lägger något bedövningsmedel i själva ryggmärgen. Vid en spinalbedövning (spinalanestesi, SPA) injiceras bedövningsmedlet till ryggmärgsvätskan under (arachnoidean) spindelvävshinnan.

När får man Ryggmärgsbedövning?

Du kan få ryggbedövning när som helst under förlossningen. Det är vanligast att få bedövningen när värkarbetet är igång ordentligt. Smärtlindringen fungerar för det mesta mycket bra under första delen av förlossningen. I slutet av förlossningen brukar bedövningen inte vara lika effektiv.

Är det morfin i ryggbedövning?

Användandet av låg dos morfin i ryggbedövning kan ge god smärtlindring med långvarig effekt, men användningen begränsas av biverkningar där risk för försämrad andning är den mest fruktade.

När kan man be om epidural?

Epiduralbedövning kan läggas när som helst under förlossningen, men läggs oftast när värkarbetet är ordentligt igång. Smärtlindringen under öppningsskedet är oftast mycket god, men under krystskedet kan många uppleva en tryckande känsla i underlivet och mot ändtarmen.

Vad betyder akut Sectio?

Vid ett kejsarsnitt gör läkaren ett snitt i magen och livmodern och lyfter ut barnet ur magen. Kejsarsnitt görs akut eller omedelbart om barnets eller moderns tillstånd kräver det eller om förlossningen har startat, men inte kan slutföras.

https://www.youtube.com/watch?v=m6kKqdG8Mjs

Vad händer under en operation?

Narkos innebär att du under en undersökning eller operation sover djupt med hjälp av olika läkemedel. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont eller uppleva ingreppet.

Ryggbedövning är en smärtlindringsmetod som används vid bland annat förlossningssmärtor. Det finns olika typer av ryggbedövning dessa är epidural, spinal och kombinerad epidural och spinal bedövning. Ämnena som används är bupivakain, fentanyl och morfin.

Var finns epiduralrummet?

Utrymme utanför den hårda ryggmärgshinnan (dura mater spinalis) runt ryggmärgen. Epiduralrum saknas i skallen utanför hjärnan där den hårda hjärnhinnan är fastvuxen med skallbenens insida. Epiduralrummet är utfyllt av fett och venösa flätverk samt innehåller ryggmärgsrötter.

Share this post