Trendig

Vad innebar porositet?

Vad innebär porositet?

I pappersindustrin definieras porositeten som kvoten mellan porvolym och skrymvolym. Porvolym är härvid volymen av öppna håligheter inom den totala materialmängden, medan skrymvolym är totala volymen av materialmängden inberäknat såväl öppna håligheter som slutna volymer.

Vilka material är porösa?

Ett poröst material består av kompakt material och porer (som kan innehålla luft och/eller fukt). Vad är skillnaden mellan öppna och slutna porer? Öppna porer är sådana som är i kontakt med varandra eller omgivningen. Slutna porer skulle kunna förklaras som hålrum i materialet.

Hur räknar man porositet?

B: Porositet är kvoten av porvolym och total volym, ekvation 3.1 (s 20). Totala volymen beräknas från provkroppens mått som V = längd×bredd×höjd = 0,25×0,1×0,04 = 1 dm3 (=1 liter).

Vilka typer av porer kan finnas i ett material?

I ett material kan det finnas öppna porer och stängda porer, där de öppna porerna utgörs av genomströmningsbara porer och icke genomströmningsbara porer, kapillärporer, gelporer och luftporer.

Vad betyder skrymdensitet?

Skrymdensitet är ett densitetsmått som används för porösa material, till exempel granulära material. I skrymdensiteten inräknas materialets totala volym, inklusive volymen av öppna och slutna porer. Detta medför att skrymdensiteten blir lägre än kompaktdensiteten.

Vad menas med Torrdensitet?

den mängd torrsubstans som finns per volymenhet torr ved. Torrdensiteten är alltså en kvot av massa och volym för ved som är absolut torr.

Vad menas med ett materials specifika yta?

Specifik yta är inom ytkemin area per massenhet och används huvudsakligen för att karakterisera pulverformigt eller poröst material. Den specifika ytan är ett mått på hur finfördelat och poröst materialet är. Ju mer finfördelat, desto större specifik yta.

Kan skrymdensitet vara större än Kompaktdensitet?

I skrymdensiteten inräknas materialets totala volym, inklusive volymen av öppna och slutna porer. Detta medför att skrymdensiteten blir lägre än kompaktdensiteten. För ämnen som inte är porösa är skrym- och kompaktdensitet lika stora.

Vad menas med brutto och Nettodensitet?

Vad menas med brutto-och nettodensitet? Nettodensiteten är själva materialet i provkroppens densitet, och bruttodensiteten är densiteten för hela provkroppen.

Vad är en Porstorleksfördelning Hur kan denna anges?

Porositetens storlek har betydelse främst för materialets styrka och värmeledningsförmåga. En sänkning av densiteten med 10%ger en hållfasthetsminskning med 20-25 %. Porstorleksfördelningen har betydelse för materialets beständighet och förmåga att täta mot gaser och vätskor.

Vad är en Porstorleksfördelning?

Share this post