Allmänning

Far bruden se brudgummens klader?

Får bruden se brudgummens kläder?

Att tänka på: Det är brukligt att brudparets föräldrar klär sig som gästerna. Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är det (tärnor, marskalkar, bestman och brudnäbb). Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma sätt som gästerna.

Måste brudgummens mor hålla tal?

Alla som vill kan hålla tal De som enligt tradition inte ska göra det är endast bruden och brudgummen. Enligt regelverket behöver de inte ens resa sig upp och tacka gästerna för deras närvaro. Men trots att det inte är tradition i Sverige kan de givetvis göra det om så önskas.

Varför ska brudens föräldrar betala bröllopet?

Traditionen sa förr att det var brudens föräldrar som betalade bröllopet, detta beroende på att det var föräldrarnas “sista utgift” för dotter. Vid vigseln övertog brudgummen hennes försörjningsansvar. Visst förekommer detta än idag, men då ofta om det är synnerligen välbeställda föräldrar.

Vad säger man till brudparet efter vigseln?

När båda svarat JA på frågan överlämnar bröllopsparet/brudgummen ringarna/ringen till prästen. Vigselförrättaren vänder sig mot altaret och ber en bön över ringarna/ringen: ”Gud, du som är alltings skapare och Herre, välsigna NN och NN i deras äktenskap.

Vad säger man till bruden?

Rikta talet till både bruden och brudgummen Även fast du bara känner den ena i paret, glöm inte att nämna båda i talet. Du är där för att fira deras kärlek och dem som par. Därför ska du prata till dem som par. Självklart kan du fokusera lite mer på den ena, men nämn båda två i talet.

Vem ska hålla tal först på bröllop?

Har ni valt ett annat värdpar kan de dock hålla ett välkomsttal innan. Därefter följer övriga föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, äldre släktingar och sedan övrig släkt innan det avslutas med vänner. Åtminstone en tärna och marskalk förväntas hålla ett tal.

Vilka förväntas hålla tal på bröllop?

Talarordningen på bröllopsfesten

  • Välkomsttal (obligatoriskt)
  • Brudens far (obligatoriskt)
  • Brudgummens far och/eller mor (obligatoriskt)
  • Vigselförrättaren (prästen)
  • Äldre generationen.
  • Syskon.
  • Best man, marskalk, tärna.
  • Övrig släkt.

Vilka föräldrar betalar bröllop?

Enligt traditionen ska brudens föräldrar stå för alla kostnader inblandade i bröllopet. Denna tradition grundades för länge sedan, då bruden inte hade några egna ekonomiska rättigheter, det vill säga ingen möjlighet att försörja sig själv ekonomiskt.

Share this post