Allmänning

Nar kan man kalla sig underskoterska?

När kan man kalla sig undersköterska?

Från och med 2033 krävs skyddad yrkestitel för att arbeta som undersköterska. Skyddad yrkestitel ska krävas både i hälso- och sjukvården och i omsorgen, i regioner och kommuner. Är du tillsvidareanställd som undersköterska 2023 får du fortsätta använda titeln 2023-2033 enligt förslaget.

Hur får man undersköterska legitimation?

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man kommer att behöva ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Vem räknas som undersköterska?

Undersköterska är samlingsnamnet på yrkesutövare som i huvudsak har genomgått gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram eller kommunal vuxenutbildning (komvux) på gymnasial nivå med inriktning mot vård och omsorg.

Hur vet man om någon är undersköterska?

Eftersom undersköterska inte är något legitimationsyrke finns det heller inte någon fastställd utbildningsplan som, när man fullgjort den, per automatik gör att man har rätt att titulera sig som ”undersköterska”, även om före detta elever på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och före detta studerande på Komvux.

När kan man jobba som undersköterska?

Efter 4 terminer på sjuksköterskeprogrammet får man jobba som undersköterska. Det kan dock skilja sig lite mellan olika arbetsgivare men de flesta vill att man ska ha läst 4 terminer.

Vad är USKA?

Undersköterska[redigera | redigera wikitext] Undersköterska, förkortat usk, är i Sverige en person som arbetar med praktisk omvårdnad inom sjukvård, hemsjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. Internationellt finns motsvarigheter i form av vårdpersonal med mindre omfattande vårdutbildning än en sjuksköterska.

Är jag undersköterska?

Vanligen så tänker man att en person som genomgått gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram eller liknande och/eller äldre utbildning är undersköterska. Du kan fråga de arbetsgivare du vill jobba hos vad de kräver.

Vad krävs för att arbeta som undersköterska?

Vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning inom Komvux. Vidareutbildningar finns inom Yrkeshögskolan. Vidareutbildningar för verksamma undersköterskor ges ofta distans på deltid, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt som du studerar.

Share this post