Blogga

Kan man anvanda nationellt ID-kort istallet for pass?

Kan man använda nationellt ID-kort istället för pass?

Med det nationella ID-kortet kan man resa till följande länder utan att medföra pass: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien.

Hur länge gäller ett nationellt ID-kort?

Id-kortet är giltigt i fem år (om det inte spärras innan dess för att det till exempel blir stulet). Tänk på att ansöka om nytt id-kort i god tid innan kortet slutar att vara giltigt.

Vad kostar nationellt id-kort?

Ansökningsavgiften är 400 kronor. Avgiften ska vara betald innan du ansöker om id-kort. Du kan ansöka om kortet även om du, dina vårdnadshavare eller din intygsgivare har skyddade personuppgifter.

Hur kan du ansöka om nytt pass eller nationellt identitetskort?

Ansökan om ett nytt pass eller nationellt identitetskort kan göras efter hemkomsten. Om du har bytt personnummer eller tidigare har haft ett samordningsnummer och nu har ett personnummer spärras ditt giltiga pass eller nationella identitetskort och du måste ansöka om nytt.

Vad gäller identitetskort från valfritt EU-land?

I EU-länderna gäller att nationella identitetskort från valfritt EU-land, som anger medborgarskap i det landet, är giltiga som identitetshandling så att pass inte behövs. Alla medlemsstater utom Danmark och Storbritannien utfärdar nationella identitetskort.

Hur mycket kostar ett nationellt id-kort?

Avgift och leveranstid 1 Pass 350 kronor 2 Nationellt id-kort 400 kronor 3 Provisoriskt pass 980 kronor

Hur länge är pass och nationell id-kort giltigt?

Hur länge är ett pass/nationellt id-kort giltigt? Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år. Pass för barn under 12 år är giltigt i tre år. Nationellt id-kort för barn under 12 år gäller i fem år. Pass, som är utfärdade innan 1 april 2016 där sökande är under 12 år, är giltigt i fem år.

Share this post