Ny

Vad hander i regeringen?

Vad händer i regeringen?

Tisdag 5 april 2022 Förslag till beslut Regeringen har föreslagit åtgärder för att stärka Sveriges militära försvar. Regeringen har också lämnat förslag om att kompensera hushållen för höga elpriser under mars 2022. Finansutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till förslagen.

Hur mailar man regeringen?

E-post till statsråd skickas till respektive departements registrator. E-postadressen till departementens registratorer är uppbyggd enligt följande: [email protected]. Inkommen post blir i normala fall en allmän handling.

Vem är utrikesministern?

Utrikesministern nomineras till sin post i likhet med övriga ministrar av Sveriges statsminister vilket sedan skall bekräftas av Sveriges riksdag . Utrikesministern är inte bara departementschef, utan är även chef för hela utrikesförvaltningen och det är dit svenska diplomater och ambassadörer i utlandet rapporterar.

Vad är Utrikesministeriets uppgift?

Utrikesministeriets uppgift. Utrikesministeriet främjar Finlands och finländarnas säkerhet och välfärd och arbetar för en säker och rättvis värld.

Vilka utrikesministrar har varit statsministern?

Följande utrikesministrar har även varit statsminister: Gustaf Åkerhielm (utrikesminister 1889), Arvid Lindman (1917), Hjalmar Branting (1921–1923), Ernst Trygger (1928–1930), Rickard Sandler (1932–juni 1936 och september 1936–1939) samt Ola Ullsten (1979–1982) och Carl Bildt (2006-2014). En uppmärksammad svensk utrikesminister var Anna Lindh

Vad är en minister i Sverige?

En minister är en hög tjänsteman inom en statsförvaltning, som vanligtvis är politiskt tillsatt. Oftast är ministern en ordinarie regeringsledamot, men i de länder där den inre regeringskretsen utgörs av ett kabinett är det endast kabinettsmedlemmar som ansvarar för regeringens beslut inför parlamentet.

Vad får statsråd göra?

Regeringen styr riket, exempelvis genom att regeringen:

  • lägger fram lagförslag (propositioner) till riksdagen.
  • verkställer riksdagens beslut.
  • bestämmer över pengar som riksdagen beslutat om i budgeten.
  • företräder Sverige i EU.
  • ingår avtal med andra stater.

Vad är statsråd i regeringen?

Statsråden ingår i regeringen. Statsråden kallas ibland ministrar. Chefstjänsteman och politiskt anställd i Regeringskansliet. Leder arbetet närmast under departementschefen eller ett annat statsråd i departementet.

Vad gör statsråd Sverige?

Statsrådets allmänna sammanträde lägger för republikens president fram förslag till avgörande i frågor som hör till presidentens beslutanderätt. Dessutom har statsrådets allmänna sammanträde rätt att utfärda förordningar samt beslutanderätt i regerings- och förvaltningsfrågor.

Vad är riksdagens tre viktigaste uppgifter?

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar att regeringen följer reglerna. Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern kan riksdagen göra en misstroendeförklaring. Riksdagen arbetar också med EU-frågor. Tillsammans med regeringen är riksdagen med och formar den svenska utrikespolitiken.

Share this post