Trendig

Vad gor Forsvarsdepartementet?

Vad gör Försvarsdepartementet?

Försvarsdepartementet ansvarar för Sveriges militära försvar och dess stödmyndigheter. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Hur många jobbar på Försvarsdepartementet?

Tjänstgörande per departement

2016 2019
Försvarsdepartementet 141 137
Infrastrukturdepartementet 131
Justitiedepartementet 423 398
Kulturdepartementet 138 121

Hur styrs Försvarsmakten av riksdag och regering?

Försvarsmakten styrs av riksdagen och regeringen genom lagar, förordningar och regleringsbrev. ÖB:s uppdrag är att avgöra hur myndigheten ska fördela sina resurser för att lösa sina uppgifter. ÖB har det övergripande ansvaret för all verksamhet i Försvarsmakten.

Vad heter vår försvarsminister?

Carl Anders Peter Hultqvist, född 31 december 1958 i Heliga Trefaldighets församling i Gävle, är en svensk politiker (socialdemokrat) och journalist, som är Sveriges försvarsminister sedan 2014 och riksdagsledamot sedan 2006, invald för Dalarnas läns valkrets.

Hur många arbetar på Regeringskansliet?

Av Regeringskansliets i genomsnitt omkring 5 000 anställda, varav runt 4 600 tjänstgörande, är cirka 200 personer politiskt tillsatta.

Vad arbetar Socialdepartementet med?

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små.

Vem styr Försvarsdepartementet?

Riksdagen bestämmer vad Försvarsmakten ska klara av och genomföra. Försvarsministern är den i regeringen som har ansvar för Försvarsmakten och har Försvarsdepartementet till hjälp för planeringen på lite längre sikt.

Hur blir man överbefälhavare?

Den svenske överbefälhavaren – i dagligt tal kallad ÖB – tillsätts i likhet med andra chefer med amirals- och generalsrang av regeringen. I samband med utnämningen av en ny överbefälhavare befordras denne till 4-stjärnig amiral eller general. Överbefälhavarens uppgift är att leda myndigheten Försvarsmakten.

Har kungen militär makt?

Även efter att befattningen ÖB hade inrättats var kungen formellt högsta befälhavare i Försvarsmakten. Så var det fram till 1975, då grundlagen ändrades och därmed också kungens roll i Sveriges försvar. Kungen har än i dag kvar sina militära grader, general och amiral.

Share this post