Rekommendationer

Var ar Kristdemokraterna storst?

Var är Kristdemokraterna störst?

Partiet har sitt starkaste stöd i valkretsarna i Jönköpings län, Stockholms län och Västra Götalands läns västra valkrets. I Europaparlamentsvalet 2019 erhöll Kristdemokraterna 8,62 procentenheter av väljarnas röster och har därmed två mandat i parlamentet.

Vilka länder gick med i EU 2000?

Cypern och Malta går med i EU tillsammans med åtta central- och östeuropeiska länder – Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Därigenom är uppdelningen av Europa efter andra världskriget slutligen upphävd.

Vad har hänt i världen de senaste 20 åren?

4 januari – Världens hittills högsta byggnadsverk, den 828 meter höga skyskrapan Burj Khalifa, invigs i Dubai. 5 januari – Extrem vinterkyla råder i många delar av Europa och Nordamerika. 12 januari – En kraftig jordbävning, med magnituden 7,0 på momentmagnitudskalan, drabbar Haiti.

Hur är Kristdemokraterna konservativa?

Den kristdemokratiska ideologin karaktäriseras för att vara konservativ när det kommer till kulturella, sociala och moraliska frågor (och lutar åt socialkonservatism) samtidigt som de ofta förespråkar en social marknadsekonomi.

Vilka bildade KDS?

Kristdemokraternas historia handlar om det svenska partiet Kristdemokraternas historia. Partiet bildades 1964 på initiativ av Lewi Pethrus. Partiet är sedan 1991 ett riksdagsparti och Kristdemokraterna kom också in i riksdagen 1985, då i form av en valteknisk samverkan med Centerpartiet.

Vad heter KDS partiledare?

Lista över Kristdemokraternas partiledare

Namn Ämbetstid
Birger Ekstedt 1964–1972
Alf Svensson 1973–2004
Göran Hägglund 2004–2015
Ebba Busch 2015–

När kom Centerpartiet in i riksdagen?

Etablering som ett riksdagsparti Vid valet 1917 kom både Bondeförbundet och Jordbrukarnas Riksförbund in i riksdagens andra kammare.

Vem blev partiledare efter Alf Svensson?

Svensson kvarstod som partiledare i 31 år och är därmed den som varit partiledare under längst tid i svensk politik, före tvåan Tage Erlander med knappt 23 år. Han avgick vid ett extra riksting i april 2004 och efterträddes av Göran Hägglund.

Share this post