Populära

Har Lettland varit svenskt?

Har Lettland varit svenskt?

Huvuddelen av Livland blev svenskt år 1629, efter det andra polska kriget. Kurland lydde formellt under den polsk-litauiske kungen men hade i praktiken ett långtgående självstyre. Efter slaget vid Poltava år 1709 och den efterföljade Freden i Nystad 1721, blev Livland ryskt och Kurland blev ryskt år 1795.

När bildades Lettland?

18 november 1918Lettland / Grundades

Hur ser naturen ut i Lettland?

Lettland är ett låglandsområde med många mindre sjöar och floder. Hela den 50 mil långa kusten domineras av sandstränder, här och var med sanddyner, och landet saknar kustnära öar.

Vad har Lettland för natur?

Lettland är ett slättland, lite kuperat. Stora skogar, tre tusen sjöar, många floder och floddalar bidrar till landets sköna natur. Gaizina är det högsta berget, 312 meter högt. Floden Gauja går i krokar från det innersta av Lettland.

När var Baltikum svenskt?

Estland var en svensk provins under åren 1561-1710. Mellan 1918-1840 var Estland självständigt, och efter andra världskriget ockuperades landet av Sovjetunionen. I samband med det flydde ca 30 000 balter till Sverige. Under många år förde Sovjetunionen en hård ockupationspolitik.

Vem grundade Lettland?

Det första kända baltiska folket bedrev före Kristi födelse handel med bärnsten till Medelhavsområdet. Riga grundades 1201 av tyska korsriddare, som lade under sig nuvarande Lettland, där bondebefolkningen förtrycktes av tysk adel.

Hur bildades Lettland?

Sovjettiden innebar ett hårt politiskt förtryck. När det lättade på 1980-talet bildades en folkfront som krävde oberoende, flerpartisystem och marknadsekonomi. 1990 vann folkfronten valet och deklarerade Lettland självständigt, vilket erkändes av omvärlden 1991.

Vad är Lettlands klimat?

Lettland har ett växlande klimat. I de östra delarna av landet kan det beskrivas som kontinentalt med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter. I väster är det mer maritimt präglat. Där är somrarna relativt varma och vintrarna inte särskilt kalla.

Vad har Lettland för naturresurs?

Lettland är fattigt på förädlingsbara mineraler men har rika förråd av torv, kalksten, sand och lera samt gott om skog, som används för produktion av trävaror. Det finns också vissa små olje- och gasreserver.

Share this post