Trendig

Varfor byggde arbetsgivarna fabriker?

Varför byggde arbetsgivarna fabriker?

Att samla produktionen i en fabrik hade många fördelar. Det var framförallt mer kostnadseffektivt än att ha en utspridd produktion. I en fabrik var det lättare att effektivisera arbetsprocessen genom att öka arbetsfördelningen och kontrollen av arbetet, vilket i sin tur gjorde att tempot höjdes och produktionen ökade.

Varför var förändringarna inom jordbruket viktiga för att industriella revolutionen skulle kunna äga rum Quizlet?

Jordbruksutvecklingen ledde till en ökad befolkning, vilket bland annat ledde till att många jordbrukare blev arbetslösa efter att ha sålt eller mistat sin mark. Därför flyttade mer och mer folk till växande städer och började leva och arbeta på nytt sätt och såg hur den industriella marknaden började växa mer och mer.

Varför blev ångmaskinen så viktigt för den industriella revolutionen?

Ångmaskinen var en av förutsättningarna för den industriella revolutionen. Den första ångmaskinen konstruerades av engelsmannen Thomas Newcomen i början av 1700-talet för att pumpa vatten vid kolgruvor. Den förbättrades av bland andra James Watt, och snart drev den fabriker, fartyg och lokomotiv.

På vad sätt skilde sig den nya klassamhället som växte fram under 1800-talet från det som tidigare existerat?

Klassamhällets uppkomst Industrisamhällets nya maktelit utgjordes istället av förmögna företagare och handelsmän. Under 1800-talet växte också en borglig medelklass fram i Europa och USA vars kultur och bildningsideal satte sin prägel på samhället.

Hur man tidigare kunde tycka att rykande skorstenar var något bra?

Källuppgift: Från industrialiseringen och fram till mitten av 1900-talet var rykande fabriksskorstenar något att vara stolt över. Idag tycker vi inte att rykande skorstenar självklart är något att vara stolta över. Uppgift: Förklara kort hur man tidigare kunde tycka att rykande skorstenar var något bra.

Varför kom industrialiseringen senare till Sverige?

Städernas nya invånare, som var ditlockade av bättre ekonomiska möjligheter, hade blivit överflödiga inom jordbrukssektorn som successivt rationaliserats. Urbaniseringen, omflyttningen till städerna, tilltog alltmer.

Share this post