Frågor

Far vi svenskar aka till Danmark?

Får vi svenskar åka till Danmark?

Från och med 29 mars 2022 tas de sista covid-relaterade inreserestriktionerna till Danmark bort. Läs mer hos Sundhedsministeriet. Du kan också läsa ambassadens reseinformation i appen UD Resklar eller på hemsidan.

Måste man ha pass till Köpenhamn?

Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Danmark måste du kunna legitimera dig vid behov, samt uppvisa giltig resehandling vid inresa till Sverige. Medtag därför giltig ID-handling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort.

Måste man ha pass till Danmark barn?

Vid gränskontrollen kontrolleras även barns resehandlingar. En minderårig nordisk medborgare (under 18 år) som reser med sin vårdnadshavare behöver ingen id-handling om du som vårdnadshavare har giltiga resehandlingar och kan visa att du är barnets vårdnadshavare.

Måste barn ha pass för att åka till Danmark?

Om minderårig har ett pass är det en rekommendation att man tar med sig passet. Ensamresande minderåriga, (under 18 år), ska visa giltigt pass eller ID-kort samt eventuella resedokument. Kom också ihåg att vissa länder inom Schengenområdet ibland inför förstärkt gränskontroll vid inresa till landet.

Hur många bor i Norden 2022?

Folkmängden i Norden förväntas öka med 6,6 % från 2021 till 2040, från 27,7 miljoner till cirka 29,5 miljoner. Denna prognos bygger på ett antal förväntningar om nativitet, dödstal och ut- och invandring i de enskilda länderna. De säkraste prognoserna gäller åldrande, eftersom dessa människor redan är födda.

Får barn resa utan pass?

Det är inte möjligt att resa utan pass eller nationellt id-kort i Schengen varken för barn eller vuxna. Ett nationellt id-kort kräver båda vårdnadshavarnas medgivande och pass är att föredra till barn eftersom det gäller till fler länder.

Måste 1 åring ha pass?

Även nyfödda barn behöver ett pass om de ska lämna landet. Vill du ansöka om pass till ditt barn så måste du ta med barnet till passexpeditionen och personligen ansöka. Samtliga vårdnadshavare måste fylla i blanketten ”Blankett för vårdnadshavares medgivande” för att det ska vara möjligt att få ett pass till barnet. .

Share this post