Allmänning

Nar slutade vi saga ni?

När slutade vi säga ni?

De som reagerar negativt förknippar ofta ni med ett samhälle som präglades av klasskillnader och strikta hierarkier – den som tilltalades med ni var lägre stående – och de hyllar du-reformen som en symbol för ett demokratiskt, jämställt och inkluderande samhälle. Du-reformen brukar dateras till 1967.

Vad innebar du-reformen?

Du-reformen populariserade det personliga pronomenet andra person singularis du på bekostnad av tidigare vanligare former använda vid direkt tilltal, som tredje person singularis (han/hon), andra person pluralis (ni) och titlar (herr, fru, etc).

I vilka situationer används ni som tilltalsord idag?

På landsbygden slog ni däremot igenom på 1800-talet. Man tilltalade både sina föräldrar och andra äldre personer med ni. Bruket att tilltala sina föräldrar med ni torde vara utdött, men ännu i dag är det vanligt att tilltalsordet ni används till just äldre personer.

När slutade man använda herr och fru?

Säg du till alla utom till kungafamiljen. Så lyder språkvetaren Maria Fremers tips till den som besöker Sverige drygt 50 år efter den så kallade du-reformen. ”Hela Sverige började säga du den 3 juli 1967 när Bror Rexed som nyutnämnd generaldirektör vid Medicinalstyrelsen lade bort titlarna med hela personalen.”

Får jag numera säga ni till dig?

I uppsatsen ges en bakgrund till hur en språkförändring går till, hur tilltalsformen ni kom till och hur den uppfattades ur ett historiskt perspektiv. Dessutom redovisas en undersökning som gjorts av Eva Mårtensson (1986, Det nya niandet) på 80-talet där man upptäckt en ny form av niande hos ungdomar.

Vad betyder tilltalsord?

Tilltalsord kan beskrivas som ”ord som används vid tilltal (för att indikera interlokutörens titel)”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tilltalsord samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

När var Dureformen?

Den 3 juli 1967 höll Medicinalstyrelsens ordförande Bror Rexed ett tal där han uppmanade de anställda att säga Du eller Bror till honom. Det var ett tal som brukar beskrivas som startskottet på Du-reformen.

Är ni artigt?

Extra: Du och Ni är gammal artighetsstavning. I nutida språkbruk skrivs du respektive ni med litet d och litet n. Det är modern artighet.

Varför säger man ni?

Det ursprungliga svenska I, som så småningom blev ni, började på 1200-talet efter latinsk förebild användas som en hövlighet gentemot kungligheter, adel och präster. Barn tilltalade också föräldrar och äldre med I. De svarade i sin tur med du.

När blev ni du?

Du-reformen var en förändring av språkbruket i Sverige under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, men förslag om du-reformer har förekommit vid flera tillfällen sedan 1800-talets slut.

Har man sagt ni i Sverige?

Att nia anses oartigt i Sverige Men niandet uppfattas av många som ren ohövlighet. Argast blir nog faktiskt den äldsta generationen som genomlevt titelhysterin i början av 1900-talet. Då niade man bara uppifrån och ned i samhällshierarkin.

Share this post