Frågor

Vilka lander stodjer alawiterna?

Vilka länder stödjer alawiterna?

Den förekommer främst i Syrien, södra Turkiet och norra delen av Libanon. Alawiterna bekänner sig till en egen tolkning av islam, med kopplingar till shia. De dominerar det politiska livet i dagens Syrien.

Vem är ledare i Syrien?

Bashar al-Assad, son till framlidne presidenten Hafez al-Assad, är sedan 2000 Syriens president och även generalsekreterare för Baathpartiet.

Vad är Syriens huvudstad och största stad?

Syriens huvudstad och största stad är Damaskus och landet har kust mot Medelhavet. Syrien, ett land bestående av bördiga slätter, höga berg och öknar, bebos av en rik blandning av olika etniska och religiösa grupper.

Vad är Syriens historia?

Syriens historia. Den moderna staten Syrien bildades under 1900-talet, men människor har bott i området mycket länge. Spår av tidiga människoarter har påträffats i syriska grottor. Historiskt sett användes namnet ”Syrien” om olika regioner på östra Medelhavskusten, i det område som omfattar nuvarande Syrien, Libanon, Jordanien och Palestina/Israel.

Vad är befolkningen i Syrien?

Syrien hade år 2011 cirka 22 miljoner invånare. 94 procent araber; 4 procent är kurder. Syriens befolkning består av 88 procent muslimer – varav 58% sunniter och 30% övriga islamska riktningar, inklusive alawiter, ismailiter, shiiter och druser – och 12 procent kristna grekisk-ortodoxa, assyrier/syrianer och armenier.

Hur länge har syrienkriget pågått?

Kriget i Syrien som startade 2011 har rasat i elva år – utan någon lösning i sikte. Det är nutidens värsta flyktingkris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Hur många svenskar anslöt sig till is?

Hur många svenskar har rest för att ansluta sig till IS? De lämnade sina liv i Sverige för att ansluta sig till IS och andra jihadistorganisationer i Irak och Syrien. Enligt en rapport som Försvarshögskolan tog fram 2017 har cirka 300 Svenskar rest för att ansluta sig till världens grymmaste terrorsekt.

Hur många alawiter finns det?

Med dessa förbehåll i minnet kan inledningsvis konstateras att Syriens alawiter bedöms utgöra en dryg tiondel av landets befolkning, och är därmed dess största minoritet. Termen ”alawit” kan åsyfta såväl en etnisk, kulturell identitet som en religiös inriktning m.m.

Share this post