Rekommendationer

Vad var jarnridan och vem hittade pa namnet?

Vad var järnridån och vem hittade på namnet?

Begreppets användning brukar ofta härledas till den brittiske statsministern Winston Churchill som använde termen under ett tal i mars 1946 för att beskriva Sovjetunionens strikta dominans och kontroll över Östeuropa.

Vem myntade uttrycket järnridån?

Järnridån som idé Begreppet järnridån är starkt förknippat med Winston Churchill och det tal han framförde i staden Fulton i USA 1946.

När byggdes järnridån?

Järnridån avser idag den hårdbevakade gränslinje, som mellan andra världskrigets slut 1945 och fram till år 1991 avskiljde det kommuniststyrda Östeuropa från Västeuropa. Uttrycket, som har sitt ursprung i teaterns språk, började dock användas som ett (militär)politiskt begrepp redan under första världskriget.

Vad var konferensen i Jalta och Potsdam för något vad bestämdes där?

Potsdamkonferensen var en konferens som hölls den 17 juli–2 augusti 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Syftet med konferensen var att de allierade segrarmakterna i andra världskriget skulle komma överens om hur det besegrade Tyskland skulle administreras.

Vilka länder ingick i östblocket?

Kommunistblocket

  • Sovjetunionen.
  • Folkrepubliken Polen.
  • Folkrepubliken Ungern.
  • Folkrepubliken Bulgarien.
  • Tyska demokratiska republiken.
  • Socialistiska republiken Rumänien.
  • Tjeckoslovakiska socialistiska republiken.
  • Folkrepubliken Mongoliet.

Vad menas med berlinblockaden?

Berlinblockaden var ett försök från Sovjetunionens sida i början av kalla kriget (24 juni 1948 till 12 maj 1949) att få västmakterna att ge upp Västberlin. Västmakterna lyckades till slut häva blockaden genom att flyga in förnödenheter till Berlin.

Vad beslutades vid konferensen i Jalta?

Syftet med Jaltakonferensen var att planera framtiden för Europa efter kriget. Under konferensen kom man överens om att inrätta Förenta nationerna (FN), en organisation som skulle ha som syfte att främja fredligt samarbete och förebygga krig.

Var ligger Jalta och vilka tre politiker träffades där?

Den 4–12 februari 1945 träffades Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin D Roosevelt och Sovjetunionens ledare Josef Stalin i Jalta på Krim. Under mötet diskuterade de tre allierade ledarna frågor som rörde krigsslutet och tiden därefter.

Vad var syftet med Jaltakonferensen?

Vad innebar potsdamkonferensen?

Share this post