Innehållsförteckning
Vad innebär muntlig delegering?
Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.
Vilka av uppgifterna kräver delegering?
Exempel på uppgifter som kan delegeras inom hälso- och sjukvården:
- Administrera (överlämna) ordinerat läkemedel som iordningställts genom dosdispensering av Apotek (Apodos)
- Administrera läkemedel som iordningställts av sjuksköterska och som inte är avsett för injektion, exempelvis i dosett.
Vem beslutar delegering?
Verksamhetschefen beslutar utifrån vårdgivarens beslut vilka delegeringar som är aktuella inom dennes verksamhetsområde. Det ska alltid vara förenligt med en god och säker vård och med patientens bästa i centrum.
Hur går det till att få en delegering?
Delegeringen ska vara skriftlig Du som tar emot en delegering får en kopia på delegeringsbeslutet. Beslut om ändrade delegeringar och återkallelse av delegeringsbeslut ska också dokumenteras. Om en delegering dokumenteras endast på en pappersblankett ska den sparas i minst tre år sedan delegeringen upphört att gälla.
Kan man få muntlig delegering?
* Förr var det vanligt med muntliga delegeringar. I dag måste alla delegeringar vara skriftliga. Enda undantaget är akuta nödsituationer.
I vilken lag regleras bestämmelser kring delegering för överlämnande av läkemedel?
HSLF-FS 2017:37 innehåller bestämmelser om behörighet att iordningsställa, administrera och överlämna läkemedel. I 9 kap. HLSF-FS 2017:37 finns bestämmelser om delegation. Iordningsställande och administrering eller överlämnande av läkemedel får delegeras inom hälso- och sjukvården med undantag för ambulanssjukvården.
Måste man ha delegering?
En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift. Det krävs alltid en individuell, professionell bedömning av både behov och lämplighet. Bedömningen gör den som delegerar. Ingen är heller tvungen att ta emot en delegering.
Vem gör bedömningen att en delegering kan ske?
Den som meddelar ett delegeringsbeslut ska vara formellt och reellt kompetent för den arbetsuppgift som beslutet avser. Delegering får endast göras då mottagaren av uppgiften, delegaten, anser sig ha tillräckliga kunskaper för uppgiften samt har visat detta för den som meddelar delegeringsbeslutet.
Vad innebär delegering?
Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. administrera och överlämna läkemedel, utifrån de förutsättningar som gäller inom respektive kompetensområde (HSLF-FS 2017:37).
Vem ansvarar för den som fått delegeringen?
Den som delegerar ansvarar personligen för att den som fått delegeringen har förutsättningar och kompetens att klara vårduppgiften.
Hur länge ska beslut om delegering bevaras?
Beslut om delegering Beslut om delegering fattas för en viss tid, högst ett år, och ska bevaras i minst tre år efter att de upphört att gälla. Varje myndighet kan dock ha olika regler om hur länge beslutet ska bevaras. Delegeringsbeslutet ska vara skriftligt och undertecknas av både den som ger delegeringen och den som mottar den.
Vilka uppgifter kan bli delegerad?
Vad är en delegering? I kommunens hälso- och sjukvård får en legitimerad personal, genom delegering överlåta åt en annan personal (till exempel undersköterska eller vårdbiträde) att utföra en hälso- och sjukvårdsuppgift. En förutsättning för delegering är att en god och säker vård av patienten kan garanteras.