Ny

Vad gor jag om jag hittar en skadad katt?

Vad gör jag om jag hittar en skadad katt?

Detta gör du om du hittar en katt

  1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
  2. Ta reda på om katten är märkt.
  3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
  4. Annonsera efter kattens ägare.

Hur hittar man hemlösa katter?

Det första du ska göra om du tror att en katt är hemlös eller vilse är att ta reda på om den har en ägare. Lägg ut annonser med bild på kattrelaterade sidor och grupper på Internet. Gå också igenom aktuella efterlysningar.

Vad gör man med upphittade djur?

Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om Du omhändertar ett borttappat djur är Du skyldig att anmäla det till polisen.

Vem tar hand om djur?

I lagstiftningen går bl. a att läsa om hur olika djur ska skötas och hur mycket utrymme de behöver. Länsstyrelsen är den myndighet som kontrollerar att vår djurskyddslagstiftning efterlevs.

Får man väja för en katt?

På körskolor lär still till och med ut att man inte ska väja för katter eller tvärnita när det finns trafik runtomkring pga att det kan orsaka större risker, tragiskt att katten dog men sån är risken när man har utekatter.

Måste man stanna om man kör på ett djur?

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Vad gör man om man hittar en bortsprungen katt?

Ett bortsprunget djur räknas oftast som hittegods. Om du tar hand om ett bortsprunget djur är du skyldig att kontakta polisen. Tänk dock på att katter kan ströva fritt utan att vara bortsprungna. Katter klassas därför i många fall inte som hittegods.

Måste man märka sin katt?

Till skillnad från hundar är det idag inte en skyldighet att märka och registrera sin katt. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar. – Katter är ett av våra vanligaste husdjur.

Share this post