Populära

Vem ansvarar for kontrollen av animaliska biprodukter i Sverige?

Vem ansvarar för kontrollen av animaliska biprodukter i Sverige?

Syftet med kontrollen är att säkerställa att försäljning, hantering och förvaring av animaliska biprodukter sker på ett sätt som är säkert för både människor, djur och miljö. Jordbruksverket ansvarar för övergripande råd, stöd och vägledning och de operativa kontrollmyndigheterna utför kontroll.

https://www.youtube.com/watch?v=uaJ9cItHLZs

Vad är animaliskt avfall?

Animaliska biprodukter: hela kroppar eller delar av kroppar från djur, produkter av animaliskt ursprung eller andra produkter som fås från djur och inte är avsedda som livsmedel, inbegripet ägg, embryon och sperma.

Vad menas med biprodukter?

biprodukt är något som bildas utöver det man egentligen vill tillverka.

Finns det någon definition av biprodukt i miljöbalken?

Om en restprodukt behöver behandlas före användning, är det oftast att se som en avfallsbehandling. Enligt EU-domstolen kan en restprodukt endast anses vara en biprodukt om dess fortsatta användning är säkerställd utan någon bearbetning före användandet.

Vad är kategori 3?

Kategori 3 innehåller bland annat slakteriavfall och butiksavfall.

Vad är Bifoder?

Biprodukter, bi-produkter, bikupeprodukter eller biodlingsprodukter är samlingsnamn för produkter från bisamhället som honungsbin producerar och vilka människan har använt sig av under årtusenden.

Har honung?

Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

Vem ansvarar för miljöbalken?

Huvudregeln i miljöbalken är att den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som orsakat en förorening bär ansvaret. Därtill kan även en fastighetsägare bli ansvarig.

Vad innebär Abp?

En animalisk biprodukt (ABP) är allt från döda djur ner till en kasserad sockerkaka som innehåller ägg. Och det mesta material från djurriket som ryms däremellan som till exempel ull, fjädrar, äggskal, matavfall och naturgödsel.

Vad betyder animaliska?

Med animaliska livsmedel avses bearbetade och obearbetade produkter liksom kött, levande musslor, fiskeriprodukter, mjölk, ägg, grodlår och snäckor. Animaliska livsmedel definieras i punkter 1-7 i bilaga I till EG-förordning 853/2004.

https://www.youtube.com/watch?v=55jirKm0Edc

Share this post