Blogga

Hur ofta traffar man frivarden?

Hur ofta träffar man frivården?

I och för sig träffar handläggaren övervakaren minst en gång varje månad och har ett trepartssamtal var tredje månad samt håller löpande kontakt med berörda myndigheter. Men frivårdens direkta kontakt med klienten får ändå i normalfallet ses som relativt begränsad.

Hur fungerar frivården?

Frivården har ansvar för de personer som blir dömda till annan påföljd än fängelse, exempelvis samhällstjänst, skyddstillsyn och kontraktsvård (Kriminalvården, u. å. 2). Frivården arbetar med olika program för att minska deras klienters risk för att återfalla i brott.

Vem får villkorlig dom?

Villkorlig dom Om den dömde begår nya brott under prövotiden kan den villkorliga domen upphävas av domstolen. Upphävs domen bestämmer domstolen en annan påföljd som oftast blir fängelse. I stället för att upphäva domen kan prövotiden också förlängas.

Hur länge har man frivård?

den villkorliga frigivningen varar lika länge som fängelsestraffet skulle gjort, minst ett år. Man kan vara villkorligt frigiven i flera år. – För villkorligt frigivna gäller ungefär samma regler som för skyddstillsyn. Vi gör en riskbedömning.

Hur går skyddstillsyn till?

Enligt lagtexten får skyddstillsyn formellt sett dömas ut för vilket brott som helst så länge brottet är allvarligare än att straffet ska bli böter. Det finns dock också ett allmänt krav på att den påföljd som döms ut alltid måste stå i proportion till brottets allvar, det s.k. straffvärdet.

Vad är det som avgör vilket straff personen får?

De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst. Olika straff kan kombineras.

När kan man få frivård?

Den som har gjort ett mindre allvarligt brott kan dömas till ett straff i frihet, men med övervakning. Då har den personen kontakt med frivården, som kontrollerar personen och samtidigt ger stöd. Det är vanligt att den som är dömd deltar i något behandlingsprogram som kriminalvården erbjuder.

Share this post