Allmänning

Hur ser dagens handelsmonster ut?

Hur ser dagens handelsmönster ut?

Under tiden efter andra världskriget har världshandeln växt kraftigt och fortare än ekonomin i stort. Exporten av varor och tjänster har ökat dramatiskt under perioden. Världsekonomin är alltså mycket mer beroende av handel idag än för bara några årtionden sen.

Hur mycket har den globala handeln ökat sedan 1990 talet?

Under de senaste decennierna har världshandeln expanderat kraftigt (se diagram 77). Summan av den globala exporten och importen som andel av global BNP har legat mellan 55–60 pro- cent det senaste decenniet. Detta kan jämföras med knappa 40 procent vid 1990-talets början när den senaste globaliserings- vågen inleddes.

Hur påverkas företag av globalisering?

Globalisering har skapat nya möjligheter för företag att specialisera sig – och öka graden av FoU, innovation och investeringar i dess verksamheter. Globalisering har gjort det lättare för nya företag att slå sig in på marknader och konkurrera med stora och etablerade bolag.

Enligt Världsbanken utgör nu exporten av varor och tjänster runt 30 procent av världens samlade ekonomi. Motsvarande andel 1992 var 21 procent och 1950 12 procent. Världsekonomin är med andra ord mycket mer beroende av handel idag än för bara några årtionden sen.

Vilka fördelar och nackdelar finns med global handel?

Den internationella handeln och specialiseringen har bidragit till att flytta allt större delar av produktionen till länder med låga löner och svag lagstiftning kring arbetsvillkor (vilket medför sämre arbetsförhållanden för arbetarna). Allt detta medan konsumtionen i den rika delen av världen ökar.

Hur hade din vardag sett ut om det inte fanns internationell handel?

Utan den internationella handeln med livsmedel hade vårt matutbud varit ganska magert. Men internationell handel är mycket mer än bara mat.

Share this post