Ny

Vilka blir extremister?

Vilka blir extremister?

– En typ är personer som är ideologiskt och politiskt motiverade. De är ofta resursstarka, har starka åsikter, är i sina egna ögon idealister och återfinns ofta i ledarpositioner. – En annan typ är personer som främst går med av sociala anledningar.

Vad orsakar extremism?

Riskfaktorer som kan bidra till att du går in i våldsbejakande extremism. Känsla av utanförskap – Att uppleva utanförskap i samhället, att du inte är eller får vara en del av majoritetssamhället, är en riskfaktor. En våldsbejakande grupp kan erbjuda en känsla av gemenskap som du saknat.

Vad menas med extremism?

Samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhälls- ordning och som främjar våld för att uppnå ideologiska mål. Säkerhetspolisen talar om tre våldsbejakande extremistiska miljöer: – våldsbejakande högerextremism – våldsbejakande vänsterextremism – våldsbejakande islamism.

Vad är politiskt våld?

Till politisk brottslighet hör exempelvis folkmord, brott mot de mänskliga rättigheterna, politiskt motiverat polisövervåld, olagliga experiment på människor, spionage, olaglig övervakning, statsterrorism, och terrorism. Det avser brott begångna av staten samt brott mot staten och enskilda av politiska skäl.

Vad vill extremister?

Radikalisering kallas det som händer när en person dras in i en extremistisk och ofta sluten våldsbejakande organisation. En person som är radikaliserad tycker alltså att egna eller andras våldshandlingar är okej för att förändra eller förbättra samhället.

Hur många extremister finns i Sverige?

År 2017 var antalet våldsbejakande extremister i Sverige som Säpo bevakar 3000, varav 2000 stödjer islamisk extremism och övriga 1000 inom vit makt-miljön och autonoma miljöer.

Vad är radikala miljöer?

I korthet används begreppet för att beskriva rörelser, ideologier eller miljöer som är villiga till eller uppmuntrar till att använda våld för att skapa förändring i samhället.

Vad kännetecknar politiskt motiverad terrorist?

Med politiskt motiverad terrorism avses här främst våldshandlingar utförda av aktörer motiverade av antingen våldsfrämjande högerextrem ideologi – den s.k. vit makt-miljön – eller våldsfrämjande vänsterextrem ideologi – den s.k. autonoma miljön – i Sverige.

Hur många extremister finns det?

Enligt Säkerhetspolisen finns det cirka hundra våldsbenägna högerextremister och lika många vänsterextremister samt cirka tvåhundra våldsbejakande unga islamistiska extremister i Sverige. Dessutom finns det militanta djurrättsaktivister.

Vad skapar våldsbejakande extremism?

De tre huvudsakliga extremistmiljöerna i Sverige är för närvarande den våldsbejakande islamistiska miljön, våldsbejakande högerextremistiska miljön och den våldsbejakande vänsterextremistiska miljön. Våldsbejakande extremism grundar sig på individers avsikt och förmåga att begå brott för att ändra samhällsordningen.

Vad står den extrema vänster ideologin för?

Begreppet vänsterextrem Med vänsterextremism åsyftas ofta grupper som vill förändra samhället med våldsmetoder i socialistisk eller annan riktning, som till exempel Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten i Sverige, samt Röda armé-fraktionen i 1970-talets Västtyskland och Röda brigaderna i Italien.

Vad är våldsam religiös extremism?

Kort sagt kan man säga att våldsbejakande extremism (ibland förkortat VBE) handlar om personer och grupper som inte tror på demokrati och som vill förändra samhället med hjälp av våld. Motiven kan vara både politiska och religiösa men i grunden handlar det om makt och kontroll.

Share this post