Blogga

Vad ar typiskt for 70-talet?

Vad är typiskt för 70-talet?

Under 1970-talet slog miljötänkande igenom på allvar, vilket i Sverige bland annat yttrade sig i gröna vågen. Vietnamkriget var en av de största konflikterna under kalla kriget. Discomusiken slog igenom vid decenniets slut. Sex Pistols var ett av många band då punkrocken slog igenom vid decenniets slut.

Vad uppfanns 1970?

Omkring 1970 uppfann Axel Karlson (1889-1980) flytspackel. Axel uppfann även Karlsons klister i början av 1920-talet. Den engelska uppfinnaren John Kay (1704-1780) uppfann år 1733 den ’flygande skytteln’ som används när man väver.

Vad gjorde barnen på 70-talet?

För 40 år sedan hade man inte cykelhjälm, krockkuddar eller bilbälte i baksätet. Barnen lekte ute hela dagen och ingen tog någon skada av det, heter det ofta. Faktum är ändå att rätt många inte överlevde barndomen på 70-talet. Antal döda barn från år 1975 till 2015.

Hur lyssnar man på musik på 70-talet?

På 1970-talet var man mer bunden till stationära anläggningar som stereoanläggningen eller radion. Teknikskiftet har också påverkat hur man lyssnar. Förr lyssnade man oftare till- sammans. Idag har det fysiska lyssnandet individualiserats.

Hur lät Punkrocken på 70 talet?

Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle synas/höras att det var hemmagjort. Musiken (känd som punkrock) är lättspelad, ofta aggressiv och präglas av en ”gör det själv”-anda. Punken syftar i högre utsträckning än många andra subkulturer till att chocka och provocera samhället.

Vad var modernt på 70-talet?

I början på 70-talet var modet inspirerat av hippiestilen och en mer glamorös stil. Hippiestilen hade sin början redan på 60-talet och det var denna som följde med in på det tidiga 70-talet. Istället för att bära traditionsenliga smycken bar de gärna smycken gjorda av exempelvis stenar, snäckor och fjädrar.

Hur såg Sverige ut på 70-talet?

1970-talet präglades av en stagnerande ekonomi till följd av oljekrisen och den uppkommande miljöfrågan som rörde främst kärnkraftsfrågan. Den första borgerliga regeringen på 44 år under Thorbjörn Fälldin tillträdde 1976 men fortsatte i mångt och mycket socialdemokraternas idé om ett välfärdssamhälle.

Share this post