Trendig

Vad ar den svarta veckan?

Vad är den svarta veckan?

Under svarta veckan mobiliserades de europeiska stormakternas arméer och försvarsallianserna trädde i kraft. Europa var i krig. Den 28 juni 1914 mördades Österrike-Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie under ett besök i staden Sarajevo i Bosnien-Hercegovina.

Vad var det som utbröt första världskriget?

Den 28 juni 1914 blev den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru ihjälskjutna på öppen gata i Sarajevo i Bosnien (som då var en provins som tillhörde Österrike-Ungern). Denna händelse har gått till historien som ”skotten i Sarajevo” och räknas som den utlösande orsaken till första världskriget.

När slutade svarta veckan?

Svarta veckan startades den 28 juli 1914 och slutade den 4 augusti 1914, då bröt första världskriget. Svarta veckan startades med skotten i Sarajevo. Det var när Franz Ferdinand blev skjuten av en serbisk student som hette Gavrilo Princip. *28 juli – Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien.

Vad är Sarajevo känd för?

Den grundades 1461 av osmaner. 1914 mördades den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka i staden, en händelse känd som skotten i Sarajevo och som kom att bli startskottet för första världskriget. 1984 hölls de olympiska vinterspelen i Sarajevo.

Vilka länder var inblandade i skotten i Sarajevo?

Österrike-Ungern fick Bosnien-Hercegovina som protektorat, men Ryssland var besviket på fredsförhandlingarna och ansåg att de inte motsvarade deras krigsinsatser. En del menar att kriget kunde ha kunnat undvikas trots skotten i Sarajevo och trots dessa spänningar mellan stormakterna.

Vilka länder stred på östfronten?

Västfronten under första världskriget

Västfronten
Frankrike och Franska kolonialimperiet Storbritannien och Brittiska imperiet Australien Kanada Indien Newfoundland Nya Zeeland Sydafrika Belgien Italien Ryska imperiet Portugal USA Brasilien Kejsardömet Tyskland Österrike-Ungern

Share this post