Ny

Vilka av nedanstaende faktorer var en forutsattning for den industriella revolutionen?

Vilka av nedanstående faktorer var en förutsättning för den industriella revolutionen?

Faktorer som bidrog till den industriella revolutionen i Sverige (liksom ursprungligen i England) var kortfattat följande: tillgången till råvaror, arbetskraft, kunskap, kapital, energitillgångar, tekniska uppfinningar och transportmöjligheter.

Vad menas med uttrycket järnridå och var gick den genom Europa?

Järnridån var en metafor (bildligt uttryck) för en gräns som delade Europa i två delar efter andra världskriget fram till kalla krigets slut 1991. Denna ridå delade Europa mellan det sovjetiska blocket (som representerades av staterna i Warszawapakten) och NATO-medlemmarna samt neutrala länder som t. ex. Sverige.

Vilka tre grupper ansågs samhället vila på?

I det tidiga feodalsamhället fanns tre olika stånd:

  • Adel: de som krigade. Adeln var den grupp som ägnade sig åt krigföring.
  • Präster: de som bad. Prästerna var kyrkans män och hade en särskild ställning med tanke på deras koppling till Gud.
  • Bönder: de som arbetade.

Vad menade Winston Churchill med begreppet järnridå?

Winston Churchill beskrev då det nya politiska läget i Europa med orden: ”Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts ned över kontinenten.” Churchill använde uttrycket för att beskriva det nya Europa, som efter andra världskrigets slut var en delad kontinent.

Hur såg det medeltida Ståndssamhället ut?

Ståndssamhället. Det tidigmedeltida samhällets människor var indelat i tre grupper; frälset, borgarskapet och bönderna. Frälset bestod av stormän och kyrkliga ledare som stödde kungen. De var befriade (frälsta) från att betala skatt.

Vad betyder ordet feodal?

feodalism (bildning till medeltidslatin feʹudum ’län’, ’förläning’, egentligen ’besittning av boskap’, ett ord som troligen är av germanskt ursprung), term som inom historisk forskning används för att beteckna det medeltida länsväsendet med dess specifika rättsliga förhållanden.

Share this post