Frågor

Vad heter templet pa Akropolis?

Vad heter templet på Akropolis?

Från början fanns bara en försvarsmur på Akropolis, men under 450-330 f.Kr byggdes här flera tempel av marmor. Parthenon är det mest kända och tillägnat till guden Athena. Akropolis har dock använts av människan sedan den yngre stenåldern och fynd har gjorts ända från 3000 f.Kr.

Hur förstördes Akropolis?

Det äldre Parthenon Det tempel som delvis byggts upp, känt som pre-Parthenon, utsattes för stora skador av perserna 480–479 f.Kr. under skövlingen av Aten. Efter förstörelsen av Akropolis dröjde det hela 30 år innan det nya Parthenon och resten av Akropolis började återuppbyggas.

Hur byggdes man Akropolis?

Mer än 20000 ton marmor fraktas till klippan Akropolis, där hundratals stenhuggare med makalös precision formar de flera ton tunga blocken till historiens mest perfekta tempel. År 447 f Kr bestämmer sig athenarna för att bygga ett nytt tempel åt sin skyddsgudinna Athena.

Vad heter templet i Aten?

År 432 f.Kr avtecknade sig ett storslaget tempel mot Atens himmel. Templet fick namnet Parthenon och inrymde bland annat en 12 meter hög Athenastaty, täckt av ett lager rent guld och utsmyckad med elfenbenssniderier. Senare under antiken kom Parthenon att räknas som ett av världens underverk.

Vad berättar Akropolis?

De antika byggnaderna och deras skulpturer – varav de senare till största delen finns i London – ger en inblick i samhällsidealen på 400-talet f.Kr. Frånvaron av efterantika bygg- nader på Akropolis berättar om historiesyn och verklighetsuppfattning i den stat som skapades i Grekland under 1800-talets första hälft.

Hur gammal är Akropolis?

Redan under mykensk tid (ca 1400-1200 f.Kr) var Akropolis en befäst borg. Klippans platå var 300 meter lång och 150 meter bred.

Hur gammal är staden Aten?

Aten och Grekland har en synnerligen spännande historia. Man har funnit den första stenålders bosättningen vid Akropolis runt 6000 f Kr. De olympiska spelen föddes i Grekland och de första spelen hölls 776 f Kr.

Vem tog parthenontemplet till London?

Mellan 1801 och 1805 skeppades en stor del av Parthenonskulpturerna till Storbritannien av Thomas Bruce, 7:e earl av Elgin, brittisk ambassadör i det osmanska Aten efter att han tagit dem från Parthenon. Sedan 1939 finns de i det för ändamålet byggda Duveen Gallery i British Museum i London.

Vad heter det berömda templet som ligger på klippan Akropolis i Athen?

Parthenon uppfördes av arkitekterna Iktinos och Kallikrates mellan ca. 447-438 f.kr och tolkas som en votivgåva till gudinnan Athena Parthenos (jungfrun). Parthenon cella inhyste en staty av Athena Parthenos, som var gjord i guld och elfenben, 9 meter hög.

Vad är Akropolis för någonting?

Akroʹpolis (jämför akropol), staden Athens forna skyddsborg. Akropolis var i mykensk tid befäst med en kraftig mur, varav rester ännu är synliga (Pelargikon). Huvudingången var i väster. Det kungapalats som antas ha funnits har inte lämnat några säkra spår.

Vad är en Hoplitfalang?

Med början från 600-talet f.Kr. ökade graden av bepansring och organisation i de militära styrkorna inom de olika grekiska stadsstaterna. Hopliterna var ett tungt elitinfanteri, som värvades bland de välbeställda jordägande bönderna. De var själva ansvariga för att skaffa sig vapen och utrustning.

Vad används Parthenon till idag?

Idag finns dessa i British Museum, där kända som the Elgin Marbles. Andra skulpturer från Parthenon finns i Louvren i Paris och i Köpenhamn. Större delen av återstoden finns dock i Akropolismuseet, som ligger några meter sydöst om Parthenon. Några få kan fortfarande ses på själva byggnaden.

Vad heter klippan nära Akropolis i Aten?

Varje år strävar miljontals turister upp längs en nött stentrappa för att se på de gamla tempelruinerna på klippans platå. På Atens Akropolis finns några av den antika konstens förnämsta skapelser. Redan under mykensk tid (ca 1400-1200 f.Kr) var Akropolis en befäst borg.

Vad heter klippan som Parthenon står på?

Templet Parthenon byggdes högst upp på Atens klippa Akropolis, för att stadens beskyddande gudinna Athena skulle ha ett övervakande öga på atenarna.

Var kommer Akropolis ifrån?

Akropolis IF är en sportklubb som grundades i Stockholm våren 1968. Seriespel påbörjades i basket hösten 1968 och fotboll våren 1969. Ungdomsverksamhet startades år 1975. Föreningen hade under en period över trettiofem lag med pojkar och flickor från juniorer upp till seniorer i basket, fotboll och volleyboll.

Var areopagen?

Areopagen (grekiska Areios pagos, latin Areopagus), en kal och skrovlig kalkstensklippa väster om Akropolis i Aten.

Share this post