Frågor

Hur staller man upp multiplikation med decimaler?

Hur ställer man upp multiplikation med decimaler?

Eftersom vi har två faktorer som båda har en tiondel kommer vår produkt att innehålla en tiondel och en hundradel. Kommatecknet ska alltså ha två siffror till höger om sig och svaret blir därför 7,28. Man kan tänka att så många decimaltal som faktorerna har gemensamt, så många decimaltal ska produkten ha.

Vad är en gällande siffra?

Nolla eller nollor inuti ett tal eller i slutet av ett tal är gällande, däremot inte nolla eller nollor i början av ett tal. Ex: Talet 30,8 har tre gällande siffror, talet 2,230 har fyra gällande siffror. Däremot har talet 0,03 bara en gällande siffra, siffran 3.

Vad betyder Överslagsräkna?

När du snabbt behöver ett svar, till exempel när du är ute i affären och räknar pengar, kan du använda dig av överslagsräkning. Då avrundar du talen så att det blir enkelt att räkna. Du får snabbt ett svar som är ungefär rätt. Överslagsräkning är också ett sätt att försäkra sig om att en uträkning blev rätt.

Hur multiplicerar man heltal med decimaltal?

Vi ska först räkna ett exempel där vi multiplicerar ett heltal med ett decimaltal. När vi kommit så här långt kan vi först multiplicera 5 med 23, och sedan multiplicera den produkt vi får med 0,01 (vilket innebär att vi flyttar decimaltecknet två steg åt vänster).

Hur Gångrar man decimaltal?

När man ska multiplicera decimaltal med nollor i så kan man ibland förenkla genom att göra den ena faktorn 10 eller 100 gånger mindre och den andra faktorn 10 eller 100 gånger större utan att produkten förändras.

Hur många värdesiffror är 10?

Antalet värdesiffror är alltså beroende av om talet har avrundats eller inte. Talet 10 000 kan till exempel ha mellan en och fem värdesiffror, beroende på hur mycket talet har avrundats.

Hur många gällande siffror har?

Hur noggrannt man kan mäta bestämmer hur många värdesiffror i talet man kan vara säker på och det påverkar hur många siffror man kan ta med i sitt svar. ”Osäkra” värden som dessa kallas för närmevärden. Multiplikation och division: Svaret med lika många gällande siffror som närmevärdet med minst antal gällande siffror.

Vad menas med 2 värdesiffror?

Värdesiffror kalls de siffror som bidrar till noggrannheten i ett tal. Talet 2,5 har två värdesiffror, medan talet 2,50 har tre värdesiffror. Det senare har större noggrannhet. Talet 0,25 har två värdesiffror liksom 0,0025.

Share this post