Allmänning

Vilket land ar syrianer ifran?

Vilket land är syrianer ifrån?

Syrianer härstammar från den semitiska folkstammen och tillhör ursprungsbefolkningen i Turkiet, Syrien, Libanon och Irak. Syrianer, som även kallas för araméer, har levt i Turkiet i flera tusen år och i Mellanöstern från 2300-talet f.

Vilket språk talar syrianer?

Syrianer/araméer är ett folk som sedan 3 000 år, utan avbrott, levt på sina traditionella bosättningsområden i Mellanöstern. Det arameiska/syriska språket är ett av världens äldsta språk, och var vid slutet av 700-talet f.Kr. ett internationellt språk som nyttjades flitigt inom diplomati, förvaltning och handel.

Var finns syrianer?

Den grupp som kallas assyrier eller syrianer består av omkring tre miljoner människor som har sitt ursprung i Mellanöstern. 5 Deras traditionella hemland anses vara ett område som sträcker sig över sydöstra Turkiet, norra Syrien, västra Iran och norra Irak.

Vad är Suryoyo?

De nyaraméer som identifierar sig med det forna arameiska folket kallar sig för syrianer och språket för syrianska eller suryoyo. De nyaraméer som identifierar sig med det fornassyriska riket kallar sig assyrier och språket för assyriska.

Hur gamla är syrianer?

Vilka är syrianerna (araméerna)? Syrianerna är ättlingar till de gamla araméerna som sedan 4 000 år, utan avbrott, levt i sina traditionella landområden i det forna Mesopotamien. Araméerna kristnades under det första århundradet och deras kyrka, den syriska (syrianska), anses vara världens äldsta.

Vilket språk är Suryoyo?

Språket, suryoyo, kallas även arameiska, assyriska och kaldeiska, och ingår i den semitiska familjen, tillsammans med hebreiska och arabiska. Assyrierna kallar sig själva suryoye.

Vart bor det flest syrianer?

Assyrier/syrianer har mestadels flytt till USA, Sverige, Tyskland, Ryssland, Australien och Kanada samt till Syrien, Jordanien och Libanon i Mellanöstern. I USA bor det cirka 400 000 assyrier/syrianer. Den största antalet återfinns i Metro Detroit, där cirka 121 000 kaldéer har bosatt sig.

Var bor det flest syrianer i Sverige?

Den största koncentrationen av gruppen finns i Södertälje med omnejd. I Södertälje kommun bor det ca 30 000 assyrier/syrianer där den största delen av befolkningen kommer från Tur Abdin i sydöstra Turkiet. Assyriska riksförbundet grundades 1977, följt av Syrianska riksförbundet år 1978.

Hur säger man hej på assyriska?

– Assyriska språket säger man ”Shlamalokh” vilket beyder ”Hej” på svenska och det är både stor skillnad på skriftet och uttalet.

Hur många assyrier bor i Sverige?

Assyrier/syrianerna har historiskt men även i nutid upplevt förföljelser, tortyr och etnisk rensning som tvingar många att fly från sina hemländer. Det assyrier/syrianska folket är en grupp utan land med en tragisk historia. I Sverige bor och lever uppskattningsvis 55 000 assyrier/syrianer varav ca 12 000 i Södertälje.

Share this post