Allmänning

Nar var antiken?

När var antiken?

Antiken – Europas forntid. Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.

Varför började antiken?

Antiken föregicks av den sena bronsålderskollapsen och några hundra år av kulturellt sönderfall i östra Medelhavsområdet. Antikens start sammanfaller med de olika grekiska och italienska stadsstaternas grundande och första spridning kring 800–700 f.Kr. Ibland räknas Homeros diktverk från ca 800 f.Kr.

När pågick perioden som man brukar kalla för antiken?

Den grekisk-romerska antika tidsåldern kan delas in i epoker, vanligt är att bruka följande indelning: Arkaisk tid (ca 700–500 f Kr.) – Grekland består av stadsstater. Klassisk tid (ca 500–338 f.Kr.)

Vad är speciellt med antiken?

Tidstypiskt: Hög kulturell utveckling: Västerländska civilisationens vagga. Kunskapens och filosofins tidsera. Man tillbad flera gudar. Väldigt ojämlikt samhälle fastän att demokratitänkandet utvecklas.

Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.

Hur ska vi förstå relationen mellan filosofi och vishet?

Filosofins historia förklarar både hur olika problem och frågeställningar i filosofin uppstått och hur de besvarats genom historien. Genom denna kunskapsbank av frågor och svar är en filosof bättre rustad för att hantera både tidlösa och nya frågeställningar.

Var och när levde Sokrates?

Sokrates levde och verkade som filosof i Athen 470/469-399 f.Kr. Trots att han ofta betraktas som en av historiens största tänkare har han inte efterlämnat en enda skrift och allt vi vet om honom kommer från andras berättelser.

Var Sokrates rationalist?

Den platonska rationalismen stämmer överens med Sokrates uppfattning att kunskapen färdigt finns hos människan. Platon säger att själen före människans födelse vistats i idévärlden. Det är oklart huruvida detta skall förstås bokstavligt.

Vad kännetecknar antiken som epok?

Antiken som litterär epok (tidsperiod) började i Grekland och utvecklades i Rom (Italien). I Grekland låg fokus på kärleken till visheten och kulturen (främst inom de tre litterära genrerna: epiken, lyriken och dramatiken). I Rom utvecklades stridskonsten och arkitekturen för imperiet Rom skulle växa.

Hur tycker Platon att människor ska leva?

I Platons filosofi blir det goda livet ett hantverk där dygderna är det som får oss att använda våra materiella och förnuftiga egenskaper på ett fördelaktigt sätt. Enligt Platon lever den goda människan ett värdigt filosofiskt liv, i ett samhälle utan individuella konflikter och utan att föra så mycket väsen av sig.

Hur har Sokrates liv och tankar påverkat oss idag?

Sokrates (469-399 f.Kr) var moralfilosofins grundare. Han införde också metoden att försöka komma fram till sanningen genom att ihärdigt ställa frågor.

Share this post