Frågor

Vad finns det for likheter och skillnader mellan de grekiska stadsstaterna Aten och Sparta?

Vad finns det för likheter och skillnader mellan de grekiska stadsstaterna Aten och Sparta?

Den största och mest påtagliga skillnaden mellan Aten och Sparta var styrelseskicket. Aten hade vad man brukar kalla den första demokratin medan Sparta hade en mycket strikt och militärisk diktatur. Man kan diskutera hur demokratisk Atens demokrati egentligen var, endast männen hade makt.

Vad är likheter mellan Sparta och Aten?

De grekiska staterna De brukar kallas för stadsstater. De mest kända stadsstaterna var Athen, Sparta, Thebe och Korint. Trots att grekerna var uppdelade i en mängd stadsstater kände de sig som ett enda folk. Det som förenade grekerna var att de hade ett gemensamt språk, en gemensam historia, kultur och religion.

Hur var Sparta en speciell stadsstat i jämförelse med Aten och många andra stadsstater?

Hela det spartanska samhället var militärt organiserat och genomsyrat av en säregen krigisk livsstil. Sparta växte fram redan på 950-talet f.Kr, men det var först på 500- och 400-talen som Sparta blev en ledande krigsmakt. I Sparta var alla fria män (de manliga medborgarna) tvungna att bli soldater.

Vad hade stadsstaterna gemensamt?

De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi.

Vad hade Aten och Sparta gemensamt?

Det som förenade alla dessa stadsstater var: De hade ett gemensamt språk. De hade en gemensam religion och lyssnade på samma sagor. De hade gemensamma idrottstävlingar.

Vad utmärker Aten under den grekiska antiken?

I antikens Grekland var Aten den största stadsstaten. Aten låg på halvön Attika i södra Grekland (se karta). Landskapet kring Aten passar inte så bra för spannmålsodling eftersom det är väldigt bergigt. Istället odlade man mycket vindruvor och oliver som trivdes bra längs de soliga sluttningarna runt staden.

Vilka likheter finns det mellan Aten och Sparta?

Share this post