Rekommendationer

Vad kannetecknar Senmedeltid?

Vad kännetecknar Senmedeltid?

Senmedeltiden (1300-1500) Omkring 1300 började folkökningen stanna av. Flera svältkatastrofer svepte fram över kontinenten, bland annat därför att klimatet åter blev kyligare med missväxt som följd. Det var alltså en redan försvagad befolkning som drabbades när digerdöden 1347 nådde Europa.

På vilket sätt betraktas social problem under 1800-talet?

Industrialiseringen skapade nya sätt att framställa varor på, men också nya tankesätt och konsumtionsvanor hos folket. Under 1800-talets gång uppkom nya samhällsklasser som krävde inflytande. Detta skapade nya konflikter i samhället. Borgare, i form av kapitalister, hamnade ofta i strid arbetarna.

Hur levde barn på 1500-talet?

Flickorna fick hjälpa till att laga mat, sy och laga kläder, passa småsyskon, kärna smör, tillverka ost och samla in ris och pinnar till bränsle. De hjälpte kvinnorna på gården med brödbak och ölbryggning. Men många barn på 1500-talet blev inte så gamla. Dödligheten bland nyfödda barn var väldigt hög.

Vad utmärker den katolska kyrkan?

Liksom alla kristna samfund talar katolikerna om en treenig Gud (se Kristendomens grunder). När de talar om Gud tänker de på att han uppenbarat sig som fadern, sonen och den heliga anden. Enligt katolsk tro renas människan från synder efter döden för att fulländas innan hon förenas med Gud.

Vad är typiskt för den protestantiska kyrkan?

Den protestantiska kyrkan är en samlingsbeteckning för en mängd olika kyrkor och samfund vars viktigaste gemensamma nämnare är att de inte accepterar påven i Rom som ledare för kyrkan. De protestantiska kyrkornas tolkning av kristendomen kallas för protestantism.

Vad är skillnaden på ortodoxa kyrkan och protestantiska?

Inom den ortodoxa kyrkan är det bara biskoparna som måste vara celibata. Och bara män kan bli patriarker, biskopar, eller präster. På 1500-talet kom en ny inriktning, det var en protest mot påven och den katolska kyrkan: protestantismen. Det finns inte bara en protestantisk kyrka, utan flera tusentals olika.

När är senmedeltiden?

Gränsen brukar sättas antingen när Gustav Vasa blev kung år 1523 eller vid reformationsriksdagen i Västerås år 1527. Svensk medeltid är indelad i tre olika tidsperioder: tidigmedeltid, ca 1050-1200, högmedeltid 1200-1350 och senmedeltid 1350-1527.

Hur många döda pesten?

Det är svårt att veta exakt hur många människor i Sverige som dog av den första pestvågen – olika forskare räknar med olika siffror från 30-40 procent till två tredjedelar av befolkningen. Detta innebär ungefär mellan 225 000 och 500 000 personer.

Vad kallas inom den romersk katolska kyrkan det kärl som innehåller Nattvardsvinet?

diskos, (det kärl, på vilket nattvardsbrödet vilar under liturgin. Diskos är vanligtvis försedd med en fot och skiljer sig på så sätt från patenen, som används i andra kyrkor) sked, (före kommunionen lägger prästen det konsekrerade brödet, Lammet, ned i kalken. De troende får motta gåvorna från skeden)

I vilka två delar splittrades den kristna kyrkan från början?

Kyrkan splittras Den östliga delen bildade så småningom en särskild kyrka som kallas den ortodoxa, den andra delen blev katolska kyrkan (den allmänna kyrkan). En orsak till splittringen var att de kristna i öst inte ville erkänna biskopen i Rom som påve och som ledare för alla kristna.

Hur går det protestantiska dopet till?

Utöver dop i vatten förekommer också inom vissa samfund s.k. andedop som bygger på skildringen av den första pingstdagen i Apostlagärningarna. Som en följd av dopet i vatten skulle Gud ge helig ande som en gåva till församlingen och utrusta medlemmarna med speciella andliga gåvor.

Hur går dopet till i protestantiska kyrkan?

Hur firas ett protestantiskt barndop? Dopet utförs av en präst, som innan själva dopet har ett dopsamtal med föräldrarna. Prästen går då igenom dopritualen och bestämmer tillsammans med föräldrarna vilka sånger som skall sjungas och om någon till exempel ska läsa en dikt eller en bön.

Share this post