Trendig

Vilka olika typer av diktaturer finns det?

Vilka olika typer av diktaturer finns det?

Terms in this set (6)

  • Totalitarism. Samlingsnamn för diktaturer.
  • Enpartistaten. En diktaturstat där ett parti styr samhället, ex Kina.
  • Teokrati. Landet styrs av religionen och religiösa ledare som har tolkningsrätt av de islamska lagarna, ex Iran.
  • Militärdiktatur.
  • Absolut monarki.
  • Hybridregim.

I vilka länder har man diktatur?

Nordkorea är den självklara diktaturen Det är inte alla som känner till att Dubai eller Thailand är länder där demokratin är begränsad. Nämner man däremot Nordkorea är det en annan historia.

Hur många diktaturer finns idag i världen?

Idag finns relativt få diktaturer i världen. De flesta diktaturer har numera även demokratiska inslag. Renodlade diktaturer är mycket ovanliga, men förekommer bl.a. i Nordkorea ( se karta ). Text: Robert de Vries (red.)

Vad är diktaturer i andra länder?

Även i en rad andra länder har folket under kortare eller längre tid styrts av diktatur, som till exempel: Brasilien, Chile, Filippinerna, Grekland, Haiti, Irak, Iran, Kambodja, Portugal, Rumänien, Somalia, Spanien, Uganda och Zaire. Den demokratiseringsvåg som startade i Östeuropa i slutet av 1980-talet i samband med Sovjetunionens sönderfall,

Vad är styrelseskicket diktatur?

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra.

Vad är olika typer av diktaturer?

Exempel på olika typer är: 1 Diktator- en ensam personsom styr landet. 2 Partidiktatur – endast ett parti är tillåtet att styra staten med en väldigt stark ledare. 3 Militärdiktatur- som ofta består utav några officerare även kallad militärjunta.

Share this post