Blogga

Varfor uppstod feodalismen?

Varför uppstod feodalismen?

Feodalismen byggde på ett system av skyldigheter och rättigheter mellan samhällets medlemmar. Feodalväsendet anses ha uppkommit i frankerriket under 700-talet. Den styrande adelsklassen fick därefter stor inverkan på människors levnadsvillkor under en lång period i Europas historia.

Vilka var de viktigaste Handelsstråken?

Vilka var de viktigaste handelsstråken? Flandern (Holland / Belgien). Runt Nordsjön och Östersjön via Lübeck.

Vilket år började medeltiden?

Svensk medeltid är indelad i tre olika tidsperioder: tidigmedeltid, ca 1050-1200, högmedeltid 1200-1350 och senmedeltid 1350-1527. Italienska 1500-talsförfattare ansåg att medeltiden var den mörka tiden mellan två ljusa perioder i mänsklighetens historia, antiken och renässansen.

Hur kan man förklara att folkökningen i Europa stannade av kring 1300?

Hur kan man förklara att folkökningen i Europa stannade av vid 1300-talet. människorna på digerdöden. Hur förklarade de sjukdomen. godsherren och kunde kräva mer om de ville hålla böndernas arbete på samma höga nivå.

Vart finns kärnkraftverk i Sverige?

Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige. Det finns totalt sex kärnreaktorer i drift, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Forsmarks kärnkraftverk har tre reaktorer i drift.

Hur fungerar kärnkraftverk i Sverige?

I Sverige finns två typer av reaktorer: kokvattenreaktorer och tryckvattenreaktorer. När atomkärnorna i uranbränslet klyvs uppstår värme, som kokar vattnet i reaktortanken. Det kokande vattnet bildar ånga som driver turbinen. Den i sin tur driver generatorn där el alstras.

Hur är ett kärnkraftverk uppbyggt?

Ett kärnkraftverk fungerar ungefär på samma sätt som ett kraftverk som eldas med kol, olja eller biobränslen. Det handlar om att koka vatten så att ånga bildas som driver en turbin. På turbinen sitter sedan en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet.

Vilka typer av kärnkraftsreaktorer har vi i Sverige?

Kärnkraft i Sverige produceras 2021 vid sex aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (två reaktorer).

Vad gör Studsvik?

Optimerar driften och ökar lönsamheten. Studsvik erbjuder sina kunder en rad tekniska specialisttjänster. Vi utvecklar, säljer och levererar innovativa tekniska lösningar som är överlägset värdeskapande genom att höja effektiviteten och minska riskerna.

Vad består kärnavfall av?

Avfallet består av oanvänt uran såväl som andra ämnen (mest plutonium och curium). Dessutom utgörs ungefär 3 procent av avfallet av fissionsprodukter. Aktiniderna (uran, plutonium och curium) står för det mesta av långtidsradioaktiviteten, medan fissionsprodukterna är ansvariga för den kortlivade radioaktiviteten.

Share this post