Blogga

Vilka negativa foljder kan normer leda till?

Vilka negativa följder kan normer leda till?

I många fall kan normer vara något positivt, t ex skapa ordning. Ett exempel är att vi står i kö till kassan i mataffären. Andra normer, t ex de som rör utseende, språk eller sexualitet kan påverka negativt, genom att de leder till dåligt bemötande eller diskriminering för de som inte passar in i normen.

Hur Samhällskulturen har utvecklats genom åren?

Parallellt har den samhälleliga kulturen, som handlar om regler och normer i samhället, formats genom religion och politik och därigenom förändrats på olika sätt över tid. För närmare 5 000 år sedan sågs den skapande konsten som ett hantverk. Det var inte de estetiska värdena som var viktiga, utan främst funktionen.

Hur kan en norm fortsätta finnas om inte alla i gruppen tycker att den är bra?

– Normer lever också vidare genom att de traderas vidare till nya individer som kommer in i gruppen. Normer kan på så vis fortsätta styra gruppens beteende även då de ursprungliga gruppmedlemmarna är helt utbytta.

Vad bestämmer en social norm?

Svensk definition Invanda mönster som styr beteendet i grupper, kulturer eller samhällen. De återspeglar vad en grupp bedömer som accepterat i ett social sammanhang i fråga om vad som är lämpliga och olämpliga värderingar, uppfattningar, attityder och beteenden.

Vilka samband finns det mellan normer gemenskap och utanförskap?

Vilka samband finns mellan normer, gemenskap och utanförskap? Det är oftast normer som styr vad vi gör och om vi hamnar i ett gemenskap eller i ett utanförskap. Normer är ju saker som är klart mellan människor fast som inte är lagar eller regler.

Vad kan det innebära att inte tillhöra normen?

Att tillhöra en norm, något som anses vanligt och inte brukar ifrågasättas, innebär fördelar. Ofta blir fördelarna synliga först om du bryter mot normen. Konsekvenser av att det finns förtryckande normer är till exempel trakasserier, att du känner dig osynlig och har känslor av utanförskap.

Share this post