Ny

Kan bolagsstamman utse VD?

Kan bolagsstämman utse VD?

Vd utses för övrigt av styrelsen. Styrelsen väljs normalt av årsstämman. Men det kan finnas kompletterande bestämmelser om detta i bolagsordningen. Det är inte tillåtet att låta vd utse styrelseledamöter.

När skall startmöte hållas?

Startmötet är sedan ett bra tillfälle att klargöra vem utöver ombudet som har behörighet att beställa ÄTA-arbeten, hur ÄTA-arbeten ska beställas osv. I 3 kap. 2 § AB 04 anförs det att ett startmöte ska hållas innan entreprenaden påbörjas.

Vem får företräda ett aktiebolag?

Enligt aktiebolagslagen är det styrelsen som företräder ett aktiebolag. Verkställande direktören företräder aktiebolaget i ärenden som hör till hans eller hennes uppgifter. I bolagsordningen kan även föreskrivas att en styrelseledamot eller verkställande direktören har rätt att företräda bolaget.

Hur utse VD?

En VD kan utses oberoende av hur många styrelseledamöter som finns i bolaget, detta innebär att en styrelse och VD kan vara samma person, men i så fall måste det finnas en suppleant. Att utse en VD är, i enlighet med 8 kap 27 § och 50 § aktiebolagslagen (ABL), styrelsens uppgift.

Vem ansvarar för att anställa VD?

Styrelsen utses av bolagsstämman (ägarna) och har i sin tur till uppgift att anställa VD (om sådan ska finnas, detta är inget krav för privata bolag). Det är bolagsstämman som är bolagets högsta beslutande organ.

Vad är startmöte?

Enligt entreprenadbestämmelserna (AB och ABT) behöver man hålla ett formellt startmöte. Deltagarna är beställare, entreprenör samt eventuella underentreprenörer. Mötet innebär att projektet officiellt startar. Det är viktigt att mötet protokollförs och undertecknas av behöriga.

Vad gör man på ett startmöte?

  1. Planering innan projektstart. Följande bör vara dokumenterat, granskat och godkänt före projektet startar:
  2. Bjud in i god tid. Var noga med att bjuda in i god tid till startmötet.
  3. Var förberedd.
  4. Presentation.
  5. Förväntningar på projektgruppens arbete.
  6. Spelregler.
  7. Skapa trygghet i gruppen.
  8. Uppdraget.

Vem är firmatecknare i ett aktiebolag?

Med firmateckning menas vilken eller vilka personer i ett företag som är firmatecknare och har rätt att skriva under i företagets namn. Hela styrelsen tillsammans har alltid rätt att företräda aktiebolaget och teckna dess firma.

https://www.youtube.com/watch?v=cI_tJY9P5Uc

Share this post