Frågor

Vad finns det for spar av stormaktstiden?

Vad finns det för spår av stormaktstiden?

En liten pärla från svensktiden i Tyskland är hamnstaden Wismar sex mil öster om Rostock. Wismar hade ett utsatt läge, vilket gjorde att svenskarna byggde en fästningsgördel kring staden, bestående av 18 bastioner, två raveliner och två citadell. Wismar blev därmed en av Europas största fästningar.

Vilka områden var det som Sverige erövrade under stormaktstiden?

År 1654 abdikerade (avgick) drottning Kristina och följdes på tronen av sin kusin Karl X Gustav. Han förde flera krig mot Danmark och lyckades erövra de danska landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän som snabbt införlivades i det svenska stormaktsväldet.

Vad är reduktionen stormaktstiden?

Reduktionen: Karl XI:s reduktion var ett antal beslut som Karl XI drev igenom med riksdagens hjälp 1680-1682 som gick ut på att staten fick rätt att dra in och förstatliga stora delar av den svenska adelns egendomar.

När tillhörde Sverige Ryssland?

Finska kriget 1808-09 – en vändpunkt i svensk historia. År 1809 förlorade Sverige en tredjedel av sitt territorium och en fjärdedel av sin befolkning, då Finland övergick i ryska händer. Detta var resultatet av ett krig som inletts i februari 1808, då ryska trupper gått över gränsen vid Kymmene älv.

Vilka områden var det som Sverige erövrade under stormaktstiden Vad finns kvar idag Quizlet?

Vad finns kvar idag? Besittningarna Sverige tog var från danska, tyska och baltiska områden (bl. a Estland). Sverige förlorade mycket men det som togs från Danmark behölls (Skåne, Blekinge och Bohuslän behölls).

Vad är reduktion för något?

Ordet reduktion är en synonym till sänkning och avdrag och kan bland annat beskrivas som ”minskning, reducering”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av reduktion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Hur är relationen mellan Sverige och Ryssland?

Sveriges förbindelser med Ryssland är breda och sträcker sig över de flesta områden. Sedan 2014 har dock de bilaterala relationerna påverkats negativt av Rysslands agerande i Ukraina.

När var Sverige som störst karta?

Kolonier grundades i Nordamerika och Västafrika. Gränserna ändrades flera gånger. Vid 1660-talet var Sverige större än någonsin. Kartan visar Sveriges största utbredning efter 1658.

Share this post