Populära

Vem styrde i Iran?

Vem styrde i Iran?

Majoriteten av iranierna är shiamuslimer och islams lagar, sharia, utgör i dag grunden för den iranska lagstiftningen och de religiösa domstolarna. Landets statschef och religiösa ledare är sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. Iran är hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer.

Vilka flydde från Iran?

Den 16 januari 1979 lämnade Mohammad Reza Pahlavi och hans hustru, Farah Pahlavi, Iran på grund av ökande protester av studenter och präster. Den 1 februari 1979 kom Khomeini tillbaka till Iran från sin exil i Frankrike.

Vad hände med Iran?

Iranska revolutionen (persiska: انقلاب اسلامی ایران ”Irans islamiska revolution”), även känd i Iran som den Islamiska revolutionen, var ett händelseförlopp 1978 och 1979 under vilket Irans monark (shah) Mohammad Reza Pahlavi störtades och ersattes av en islamistisk regering med ayatolla Ruhollah Khomeini som religiös …

Hur blev Iran en diktatur?

I början av 1980-talet infördes ett strikt kontrollerat flerpartistyre efter att ayatollah Khomeini övertagit regeringsmakten 1979 och i praktiken blivit diktator.

Var Iran med i andra världskriget?

Under det andra världskriget ockuperade de allierade Iran, som hade proklamerat sig neutralt men förhöll sig positivt till Tyskland på grund av dess strategiska position och goda transportförbindelser. Storbritannien och Sovjetunionen övertog landet 1941.

Hur påverkas Iran av islam?

Islam är statsreligion i den Islamiska Republiken Iran. Beroende på uppgiftslämnare anges mellan 80 och 90 procent av Irans befolkning på 70,7 miljoner invånare vara muslimer. Islam är från 1503 officiell religion och efter iranska revolutionen 1979 reglerar den även statsskicket.

Vad hette Iran på vikingatiden?

1935 bytte landet namn från Persien till Iran.

När är Irans nationaldag?

Irans nationaldag 11 februari | Kultursmakarna.

Share this post