Frågor

Vad har paverkat modet genom tiderna?

Vad har påverkat modet genom tiderna?

Inom givna kulturella gränser kan en person höja sin status i gruppen genom att ändra klädedräkten. Modehistorien speglar samtidigt kultur som historia i den mening att mode har sitt ursprung från socioekonomiska klasser, där en underklass skapar mode för en överklass.

Hur såg kläderna ut på stormaktstiden?

Adeln visade sin privilegierade samhällsställning genom exklusiva tyger som siden och sammet enligt senaste mode. Städernas borgare hade sin bestämda dräkt, som dominerades av mörkgrönt kläde.

Hur har modet förändrats?

Under 1600- och 1700-talen blev modet i Europa allt mer överdådigt bland överklassens män och kvinnor. Det förändrades i samband med den franska revolutionen. På 1800-talet blev modet mer könsuppdelat. Samtidigt som kvinnornas ideal blev det mjuka och färgglada blev männens mode grövre och än mer anspråkslöst.

Hur var man klädd förr i Sverige?

Förr i tiden syddes kläder för hand. Idag tillverkas alla de kläderna vi köper på fabriker. På 1800-talet började män och kvinnor klä sig mer olika. Kvinnornas mode blev det mjukt och färgglatt medan männens var grövre och enklare.

Vad hade man för kläder för 100 år sedan?

Flickor kunde ha knälånga A-linjeformade klänningar med puffärm. Under hade de långa stickade strumpor, ofta randiga eller i mörka färger. Över klänningen bars ofta ett förkläde som såg ut som en slags ärmlös klänning, och som knäpptes bak. Axelpartierna kunde vara dekorerade med volanger.

Vad hade man för kläder på 1800 talet?

På 1800-talet började män och kvinnor klä sig mer olika. Kvinnornas mode blev det mjukt och färgglatt medan männens var grövre och enklare. Under 1900-talet massproducerades kläder mer och mer. Allt fler har tillgång till samma kläder och följer ungefär samma modetrender.

Vad är det som har bestämt hur modet ska vara genom tiderna tror du?

Modet är föränderligt och förändras hela tiden, det ligger i själva definitionen av begreppet mode och trender. Genom de senaste seklerna har mode gått från att vara en statussymbol för aristokratin och kungahusen, till att vara ett fenomen i samhället som alla kan ta del av.

Share this post